Čileanci u šoku, više od 100 mrtvih

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 28.Feb.2010, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čileanci u šoku, više od 100 mrtvih

SANTJAGO - Najmanje 122 osobe poginule su u izuzetno snažnom zemljotresu od 8,8 stepeni po Rihterovoj skali koji je juče ujutru po našem vremenu pogodio Čile, javlja američka novinska agencija Asošiejtid pres dodajući da se u glavnom gradu Santjagu srušilo nekoliko zgrada kao i da je snažan potres pokrenuo cunami.

Posle prvog udara, usledilo je više potresa od kojih je jedan bio i 6,9 stepeni po Rihteru.

Treslo ih i 1960.

Godine 1960. Čile >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je pogodio razoran zemljotres jačine 9,5 stepeni Rihterove skale, posle čega je pokrenut cunami, a tada je poginulo 1.655 ljudi.

To je bio najrazorniji zemljotres od 1900. godine, tačnije od kako američki Centar za geološka istraživanja vodi evidenciju.

Cunami preti i Havajima

Francuskoj Polineziji i Havajima preti cunami pokrenut jučerašnjim zemljotresom u blizini obale Čilea. Seizmolozi su juče prognozirali da bi prvi na udaru trebalo da se nađe arhipelag Gambije, zatim Tahiti i na kraju ostrvo Bora Bora.

Pacifički centar za upozoravanje na cunami objavio je da bi cunami mogao da pogodi i obale svih havajskih ostrva, javio je Rojters.

 Hronologija

Najsmrtonosniji zemljotres, jačine devet stepeni po Rihteru, dogodio se u blizini indonežanskog ostrva Sumatra, krajem decembra 2004. godine, kada je u razornom udaru cunamija stradalo preko 226.000 ljudi u 12 zemalja, podseća AP.

U 21. veku, najviše žrtava je, posle zemljotresa u Indoneziji, odneo potres na Haitiju, jačine sedam stepeni Rihterove skale, koji se dogodio 12. januara ove godine i u kome je stradalo više od 217.000 ljudi.

Snažni zemljotresi sa velikim brojem žrtava, od 30.000 do skoro 90.000, u ovoj deceniji pogodili su 2003. jugoistok Irana, 2005. Kašmir i 2008. provinciju Sičuan, na jugu centralnog dela Kine.

Rojters podseća da se najsmrtonosniji ikada zabeleženi zemljotres dogodio davne 1556. godine u Kini, u severozapadnoj provinciji Šansi, kada je poginulo najmanje 830.000 ljudi.

Tanjug

Čileanska predsednica Mišel Bašele proglasila je vanredno odnosno "stanje katastrofe" u centralnom delu države koje se uvodi u slučaju opasnosti od elementarnih nepogoda poput ove. Ona je juče odmah posle potresa saopštila naciji da je veliki morski talas razorne moći - cunami već stigao do naseljenog područja na Ostrvima Robinzona Krusoa, udaljenim oko 660 kilometara od čileanske obale.

Ona je apelovala na Čileance da zadrže prisebnost duha i upozorila građane da ne putuju kroz pogođene oblasti, jer je veći broj mostova srušen.

Taj cunami mogao bi da ima razorne posledice po priobalnu oblast u blizini epicentra, saopštio je juče američki Pacifički centar za upozorenje od opasnosti od cunamija.

"Očitavanja nivoa mora ukazuju da je pokrenut cunami koji bi mogao da bude razoran po priobalnu oblast u blizini epicentra zemljotresa, a mogao bi da ugrozi i udaljena priobalja", navodi se na veb-sajtu tog centra. Zasad nije poznato kog je obima cunami, preneo je Rojters.

AP javlja da su upozorenja na opasnost od cunamija izdata velikom broju zemalja - svim državama Latinske Amerike, Havajima, Australiji, Novom Zelandu, Japanu, Filipinima, Rusiji i brojnim pacifičkim ostrvima.

Osim u Santjagu, jučerašnji potres osetio se i u Argentini. Epicentar zemljotresa zabeležen je u blizini grada Konsepsion, 317 kilometara jugozapadno od Santjaga, na dubini od skoro 60 kilometara. Konsepsion je drugi grad po veličini u Čileu, gde živi 200.000 ljudi.

Telefonske veze bile su u prekidu, tako da je juče bilo teško doći do informacija o eventualnim žrtvama ili pričinjenoj šteti. Stanovnici Santjaga su u pidžamama u panici izleteli na ulice, a potres je trajao između 10 i 30 sekundi. Grad je potom utonuo u tamu pošto je došlo do prekida u snabdevanju strujom.

Vlasti su savetovale građanima da ostanu u kućama.

Zvaničnici vazduhoplovnog saobraćaja u Brazilu i Peruu saopštili su da je međunarodni aerodrom u Santjagu, glavnom gradu Čilea, zatvoren i da su svi letovi otkazani.
Pogledaj vesti o: Seizmološki Zavod Srbije,   Cunami

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.