Izvor: Piplmetar.rs, 23.Feb.2024, 00:30

„Veštačka opšta inteligencija“ je potencijalno novi rudnik zlata, Samsung navodno već u poslu

Silicijumska dolina koja je često epicentar tehnoloških inovacija, biće navodno dom za novi poduhvat kompanije Samsung Electronics. Južnokorejski gigant je, prema anonimnim industrijskim izvorima, uspostavio „AGI Computing Lab”, posebnu poluprovodničku jedinicu fokusiranu na razvoj čipova veštačke opšte inteligencije (Artificial general intelligence), jednostavnije rečeno AGI čipova. Iako Samsung napreduje kada su >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << u pitanju njegove poluprovodničke mogućnosti, u eri AI on nije napravio značajne korake kao što je to uradio TSMC. Upravo bi veštačka opšta inteligencija za južnokorejskog giganta mogla da bude nova prilika i potencijalni rudnik zlata dok drugi i dalje stoje po strani.
Iako kompanija nije otkrila koju bismo tačno vrstu čipova mogli potencijalno da vidimo, oni bi na kraju mogli da budu slični onome što vidimo u Nvidia AI ponudi. Dok Samsung ubrzano napreduje u poboljšanju svojih poluprovodničkih kapaciteta, ova informacija za nju označava jedan ključni korak napred, dok svet i dalje nije obavio tranziciju sa generativne AI na AGI.
Novo Samsung odeljenje će se posvetiti razvoju čipova sledeće generacije sa računarskom snagom koja podžava razvoj veštačke opšte inteligencije, obećavajući revoluciju u tehnološkom svetu. Iako Samsung do sada nije bio jedan od ključnih „igrača” u trci za veštačkom inteligencijom, kao na primer TSMC sa Tajvana,  AGI Computing Lab otkriva njihovu predanost budućim inovacijama i  želju da budu korak ispred svih, dok svet polako prelazi u tehnološki segment kojim dominira AGI.
Veštačka opšta inteligencija ili skraćeno AGI, obećava replikovanje ljudskih sposobnosti, što bi značajno olakšalo svakodnevni život. Samsung sada prepoznaje ovu tehnološku priliku i ulazi u AGI segment tržišta, navodno uveren u potencijal ovog „zlatnog rudnika”. Ovo pogotovo važi, ukoliko u obzir uzmemo izjavu direktora kompanije SoftBank Masajoši Sona, koji je naglasio značaj ove oblasti i ambicije investicione kompanije o ulaganju neverovatnih 100 milijardi dolara u razvoj AGI tehnologije, piše WccfTech.

Shutterstock
Iako deluje da su AGI čipovi još godinama daleko od šire primene, navodna Samsung odluka da se angažuje u ovom poduhvatu ukazuje na strateški pristup kompanije ka budućnosti. Ova inicijativa može imati ključnu ulogu u oblikovanju AGI pejzaža, a vreme će pokazati kakve inovacije ovi čipovi donose kada (i ako) postanu dostupni široj javnosti.
Ipak, ne treba zaboraviti da je nedavna drama koja je pratila kompaniju OpenAI u vezi sa otkazom njenog izvršnog direktora bila, između ostalog, povezana sa navodnim „otkrićem koje može da ugrozi čovečanstvo”, a predstavlja projekat sa veštačkom opštom inteligencijom.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.