Teslin transformator na Kalemegdanu (FOTO)

Izvor: B92, 11.Jul.2016, 09:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teslin transformator na Kalemegdanu (FOTO)

Centralna manifestacija povodom proslave 160 godina od rođenja Nikole Tesle u organizaciji Muzeja Nikole Tesle i kompanije Samsung održana je na Kalemegdanu na dan rođenja našeg najpoznatijeg naučnika.

U okviru izložbe koja će biti postavljena sve do 15. jula, po prvi put u Beogradu izložen je Teslin transformator ali i radovi osnovnih škola širom Srbije koje su učestvovale na nacionalnom konkursu “Budi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao Tesla”.

Tokom trajanja programa organizovano je i direktno uključenje iz Teslinog naučnog centra u Njujorku, a specijalan gost bio je jedini živi rođak Nikole Tesle, gospodin Vilijam Terbo koji je za ovu priliku doputovao iz Amerike.

Prikazani transformator je jedan od najjačih na svetu, replika onog koga je Tesla konstruisao u Kolorado Springsu davne 1899. godine. Koristi savremenu tehnologiju, može proizvesti napone od 12 miliona volti, a njegove varnice mogu da dosegnu čak devet metara.

Obeležavanju jubileja prisustvovao je i gradonačelnik Beograda Siniša Mali koji je istakao da Grad Beograd sa izuzetnom čašću slavi 160 godina od rođenja velikog Nikole Tesle i naglasio da sa velikim zadovoljstvom podržava projekat „Budi kao Tesla“.

“Danas Beograd slavi uspomenu na jednog od najvećih naučnika, koji je svojim radom zadužio čitavo čovečanstvo, čoveka srpskog porekla čije se ime svuda u svetu izgovara sa puno poštovanja. Danas, na dan njegovog rođenja i dan koji se u Srbiji obeležava kao Dan nauke, još jednom ukazujemo veliko poštovanje njegovoj ličnosti i njegovom radu kojim je zadužio nas i sve generacije u nastajanju”, rekao je Siniša Mali.

Ova manifestacija zaokružuje ciklus aktivnosti u okviru projekta “Budi kao Tesla” koje Muzej Nikole Tesle i Samsung zajedno sa Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja kontinuirano sprovode od prošle godine.

„Naš glavni cilj je podsticanje interesovanja za nauku i interaktivno učenje mladih uz pomoć novih tehnologija. Ideja ovog projekta bila je da se osnovci iz cele Srbije na inovativan način upoznaju sa Teslinim stvaralaštvom i ujedno predstave svoje veštine i potencijale inspirisani idejama velikog naučnika“, rekao je Milan Vujović, direktor marketinga Samsunga za Adriatik regiju.

Dodeljena je i nagrada osnovnoj školi „Mihajlo Pupin“ iz Zemuna koja je sa svojim projektom „Ringišpil“ u okviru nacionalnog konkursa „Budi kao Tesla“ osmislila najinovativniji rad inspirisan Teslinim pronalascima i na poklon dobila kompletno opremljenu Samsung digitalnu učionicu. Ideja njihovog projekta bila je da se pokrene dečija igračka pomoću pametnog telefona i tehnologije prepoznavanja zvuka. Đaci su primenili jednu od neostvarenih ideja i zamisli Nikole Tesle – bežični prenos podataka.

Žiri je odlučio da dodeli još dva Samsung televizora kao nagradu školama koje su takođe pokazale izuzetnu inovativnost i kreativnost. Nagrade su dodeljene OŠ “Sreten Mladenović Mika“ iz Niša za rad „Teslin toranj u Minecraft-u“ i OŠ „IV kraljevački bataljon“ iz Kraljeva za video rad „Budi kao Tesla“.

Svi oni koji do sada nisu stigli da posete Kalemegdan i pogledaju izložene eksponate i prezentaciju digitalne učionice i dožive iskustvo virtuelnog sveta preko Samsungovog VR uređaja, to mogu da učine sve do 15. jula. Samsung digitalna učionica, koja je deo ove izložbe na Kalemegdanu, postaće i sastavni deo nove postavke u Muzeju Nikole Tesle.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.