Samsung planira petabajtni SSD u narednih 10 godina

Izvor: Piplmetar.rs, 02.Apr.2023, 07:31

Samsung planira petabajtni SSD u narednih 10 godina

Samsung želi da razvije rešenja za skladištenje koja će omogućiti korisnicima da čuvaju hiljadu terabajta podataka. Kompanija je razgovarala o budućnosti NAND-a na samitu tržišta fleš memorije u Kini i rekla da bi petabajtni SSD-ovi mogli da budu budućnost ove kompanije.
Petabajt skladišnog prostora, ili 1.024 TB/1,48 miliona GB, bio bi dovoljan za skladištenje 4K video snimka koji traje otprilike dve i po godine.
Zanimljive činjenice na stranu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << Samsung ne očekuje da će uskoro proizvoditi SSD-ove od jednog petabajta. Ali na događaju, kompanija je rekla da bi fizičke, logičke i inovacije u pakovanju trebalo da povećaju kapacitet SSD-ova do petabajta u narednih 10 godina, prenosi Tom’s Hardware.
Postoje ozbiljne tehničke prepreke koje treba prevazići Da bi postigao tako visoke kapacitete na budućim SSD-ovima, Samsung će morati da poboljša fizičko i logičko skaliranje. Fizičko skaliranje znači da će Samsung nastaviti da smanjuje NAND ćelije istovremeno povećavajući broj NAND slojeva, tako da će svaki sloj moći da skladišti više podataka.
Međutim, ovo fizičko skaliranje ima ograničenja, a kompanija kaže da oko 1.000 slojeva po 3D NAND-u nije dovoljno za povećanje kapaciteta fleš memorije na petabajt i više. Stoga, kompanija takođe traži rešenja u logičkom skaliranju.
Tamo gde fizičko skaliranje treba da smanji NAND ćelije, logičko skaliranje NAND-a bi trebalo da poveća broj bitova koji se čuvaju po ćeliji. Ali postoje tehničke poteškoće koje treba prevazići pre nego što logičko skaliranje dostigne stanje koje omogućava SSD kapaciteta jedan petabajt. Da bi zadržali više bitova po ćeliji, NAND čipovi moraju da skladište različite napone, što predstavlja izazove kada se govori o materijalima ili o upravljanju temperaturom.
Petabajtni SSD-ovi su neizbežni Nepotrebno je naglašavati da Samsung mora da razvije nova proizvodna rešenja kako bi postigao kapacitet skladištenja koji bi premašio hiljadu terabajta. Ali ova evolucija je izgleda neizbežna, a korisnici računara i pametnih telefona će na kraju imati koristi od ovakvog napretka.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs


Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.