Pala prodaja mobilnih telefona

Izvor: B92, 16.Maj.2012, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pala prodaja mobilnih telefona

U odnosu na prvi kvartal 2011., u prvom kvartalu ove godine zabeležena je manja prodaja mobilnih telefona na svetskom nivou.

Pad iznosi 2 posto, a ukupno je prodato 419,1 milion uređaja, podaci su analitičke kompanije Gartner.

Ovo je prvi put posle drugog kvartala 2009. godine da je zabeležen pad prodaje, a analitičari razlog vide u manjoj potražnji u azijskom i pacifičkom regionu.

Međutim, prodaja smartfona nije opala. Upravo suprotno, rast prodaje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u odnosu na prvi kvartal prošle godine iznosi čak 44,7 posto.

Dva najveća proizvođača smartfona ostali su Samsung i Apple, koji zajedno drže skoro polovinu tržišta (49,3 posto).

Samsung je najveći proizvođač i mobilnih telefona uopšte i u prvom kvartalu 2012. godine imao je tržišni udeo od 20,7 posto na ovom tržištu, Nokia je druga sa 19,8, a Apple treći sa 7,9 posto.

Nokia, što se smartfon udela tiče, ima 9,2 posto, a kompanija je u odnosu na prošlu godinu zabeležila pad prodaje od 22,7 procenata.

Tržište mobilnih platformi ostalo je nepromenjeno što se tiče vodećih pozicija, Android je i dalje prvi sa 56,1 posto, sledi ga iOS sa 22,9, a na trećem mestu je Symbian sa 8,6 procenata i značajnim padom u odnosu na isti period prethodne godine, kada je imao 27,7 posto tržišnog udela.

Kompletan izveštaj možete naći ovde.
Pogledaj vesti o: Apple

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.