Novi Pixel čipset odložen za 2025. godinu, proizvodnja prebačena na TSMC

Izvor: Piplmetar.rs, 08.Jul.2023, 14:30

Novi Pixel čipset odložen za 2025. godinu, proizvodnja prebačena na TSMC

Novi Pixel čipset se definitivno odlaže sa sledeće na 2025. godinu zbog problema u organizaciji, a Google menja Samsung za TSMC u proizvodnji, piše 9to5Google.
Google Tensor čipsetovi su razvijani zajedno sa kompanijom Samsung, uz neke izmene koje je Google zahtevao, pre svega one koje se tiču AI jezgara. Stoga je kompanija prvobitno planirala da zameni Tensor čipsetove koje je pravio Samsung, koje trenutno koristi >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << u svojim Pixel telefonima sa novim čipovima kodnog imena Redondo i to tokom 2024. godine. Međutim, prema glasinama Redondo čipovi (koje je pravio Samsung) su propustili rok za probnu proizvodnju prošle godine nakon što nije sve išlo prema planovima. Otprilike kao Snapdragon 8 Gen 1 i 8+ Gen 1.
Sada kompanija radi na razvoju novog čipa za nove Pixel uređaje koji nosi kodno ime Laguna, dok će se Redondo verovatno koristiti samo kao test čip pre izlaska nove generacije.
Laguna čip će tako verovatno biti brendiran kao Tensor G5 čip, a prema najnovijim informacijama zasnivaće se na trenutno najnaprednijem 3 nm TSMC proizvodnom procesu. Ovaj proces proizvodnje bi trebalo da učini da čip bude manji i tanji, a sa većom energetskom efikasnošću.
Ovo dolazi kao velika promena u Google poslovanju jer se kompanija do sada uglavnom držala Samsung proizvodnje, ali sa svakom novom generacijom zamenjuje sve više i više Samsung komponenti sopstvenim. Iako će tokom sledeće, 2024. godine Google i dalje sarađivati sa korejskom kompanijom, Laguna će, kako stvari stoje, biti proizvedena u tajvanskoj TSMC kompaniji.

www.shutterstock.com
Google u poslednje vreme ima sve više problema na ovom polju i nikako ne uspeva da zacementira svoje mesto u industriji čipova. Kompanija je u poslednje dve godine otkazala više čipova jer neki od njih nisu funkcionisali dobro ili su jednostavno bili preskupi. Uz to gigant nije uspevao da dobro rukovodi timom inženjera koji su uglavnom stacionirani u Indiji.
Ipak, kompanija izgleda ne odustaje od dizajniranja sopstvenih čipova jer misli da na taj način može da poboljša svoje Pixel telefone kao i druge proizvode. Međutim, to očigledno nije lak posao i iziskuje mnogo, kako vremena, tako i novca.
Do izlaska novog Laguna čipa ne izgleda verovatno da će Google uspeti da na ovom polju stane na crtu kompanijama kao što su Samsung i Apple. A, prema poslednjim informacijama, ni po kvalitetu novih uređaja.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.