Gigant spreman da odreši kesu: U čipove ulažu 151 milijardu dolara

Izvor: B92, 15.Maj.2021, 13:48

Gigant spreman da "odreši kesu": U čipove ulažu 151 milijardu dolara

Seul -- Južnokorejski gigant Samsung elektroniks odlučio je da zbog globalne nestašice dramtično poveća u tehnologiju proizvodnje čipova.

Kompanija je najavila ulaganja od 151 milijarde dolara za istraživanja i novi pogon do 2030. godine.

Cilj ulaganja je da se "ubrza istraživanje najnovije tehnologije proizvodnje poluprovodnika i izgradi novi pogon", izvestili su u četvrtak.

Novi pogon gradiće u kompleksu u Pjongteku, oko 65 kilometara južno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od Seula, a radovi bi trebalo da budu završeni u drugoj polovini iduće godine, prenosi SEEbiz.

Nova ulaganja nadovezuju se na Samsungovu najavu iz 2019. godine o planiranih 133 biliona vona (118 biliona dolara) ulaganja u proizvodnju čipova.

Južnokorejska kompanija ističe da želi biti svetski lider u proizvodnji logičkih čipova koji se koriste u veštačkoj inteligenciji, mobilnim mrežama nove generacije 5G i autonomnoj vožnji.

Navode da već dve godine sarađuju sa inženjerskim kompanijama, proizvođačima delova, dobavljačima opreme i istraživačkim institutima kako bi postigli taj cilj.

Samsung već zauzima istaknuto mesto među proizvođačima memorijskih čipova, koji se koriste u uređajima poput pametnih telefona, podseća dpa.

I drugi veliki proizvođači čipova, poput američkog Intela i tajvanskog TSMC-a, planiraju velika ulaganja u proširenje proizvodnih kapaciteta kako bi udovoljili snažnoj potražnji koju je pandemija koronavirusa samo ubrzala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.