Bing bi mogao da zameni Google pretragu na Samsung uređajima

Izvor: Piplmetar.rs, 18.Apr.2023, 08:30

Bing bi mogao da zameni Google pretragu na Samsung uređajima

Bing pretraživač kompanije Microsoft koji je skoro dobio pomoć u vidu veštačke inteligencije uskoro bi mogao da zameni Google kao podrazumevani endžin za pretragu na Samsung uređajima, piše u svom izveštaju Bloomberg.
Vodeći proizvođač pametnih telefona, razmatra mogućnost promene podrazumevanog pretraživača, dovodeći u opasnost otprilike 3 milijarde dolara godišnjeg prihoda za Google, navodi se u izveštaju. Bing se pojavio kao ozbiljna pretnja Google dominaciji u pretragama >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << poslednjih meseci kada je u pretragu ubačen četbot koji se oslanja na veštačku inteligenciju kompanije OpenAI, i koji pruža odgovore slične onima koje daje ChatGPT.
Prema podacima IDC-ja, Samsung je 2022. isporučio 261 milion pametnih telefona, a svi koriste Google Android softver. Microsoft i Google su dugogodišnji partneri korejske kompanije, a njeni uređaji dolaze sa unapred instaliranom bibliotekom aplikacija i usluga obe firme, kao što su OneDrive i Google Maps. Pregovori su još uvek u toku i Samsung bi mogao da odluči da zadrži Google kao svog podrazumevanog provajdera, navodi se u izveštaju, ali promena nije isključena.
Google aktivno radi na nekoliko projekata za ažuriranje i obnavljanje svojih usluga pretrage kako bi izbegao gubitak tržišnog udela. To uključuje dodavanje funkcija veštačke inteligencije u postojeće ponude, u okviru projekta pod nazivom Magi, na kome radi više od 160 ljudi.
Lara Levin, portparol kompanije Google je rekla u izjavi da je Google “uzbuđen zbog uvođenja novih funkcija zasnovanih na veštačkoj inteligenciji u pretragu i uskoro će podeliti više detalja.”

Rokas Tenys / Shutterstock.com
Google ima velike ugovore sa kompanijama kao što su Samsung i Apple. Tako Apple godišnje donosi oko 20 milijardi dolara prihoda, omogućavajući da Google ima dominantan tržišni udeo na mobilnim uređajima u SAD i velikom delu ostatka sveta.
Takozvani Veliki jezički modeli, kao što je onaj koji podržava ChatGPT i funkcionalnost četbota u Microsoft Bing pretraživaču, nisu novi za Google. Kompanija je koristila ove modele da bi predvidela nameru upita korisnika, rekao je Google CBO na pozivu kompanije o zaradama u četvrtom kvartalu u februaru. Google takođe uvodi Bard, sopstvenog četbota, iako je njegovo uvođenje povezano sa nizom kontroverzi, pa ova kompanija to sada čini veoma opreznim tempom.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Pogledaj vesti o: Samsung

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.