Završen Sajam knjiga

Izvor: RTS, 01.Nov.2009, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen Sajam knjiga

Svečanom predajom Otvorene knjige narednom počasnom gostu, Švedskoj, završen je 54. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu. Sajam posetilo oko 140.000 ljudi.

Ambasador Grčke u Beogradu, zemlje počasnog gosta 54. Sajma knjiga, Dimostenis Stoidis, svečano je predao "Otvorenu knjigu" ambasadoru Švedske Nilsu Kristeru Bringeusu, zemlje koja će biti počasni gost sledećeg Sajma knjiga.

Ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kulture Srbije Nebojša Bradić je na svečanoj primopredaji "Otvorene knjige" rekao da svi zajedno treba da budu ponosni na uspešnu organizaciju ovogodišnjeg Sajma, što se pre svega ogleda u uspešnom nastupu počasnog gosta Sajma.

"Grčka je dostojno predstavila svoju književnost i kulturu, a siguran sam da će i Švedska iskoristiti priliku da srpsku čitalačku publiku upozna sa svojom kulturom i tradicijom", rekao je Bradić.

Prema njegovim rečima, Sajam knjiga i ovogodišnja primopredaja "Otvorene knjige" učvršćujeu prijateljstvo Švedske, Grčke i Srbije, i unapređuje rad na integraciji Srbije u Evropsku uniju.

Sajam posetilo oko 140.000 ljudi

Direktor preduzeća "Beogradski sajam" Anđelko Trpković rekao je Sajam knjiga posetilo oko 140.000 ljudi, od kojih je 127.000 bilo s kupljenim ulaznicama.

Na završnoj konferenciji za novinare 54. Sajma knjiga, Trpković je rekao da je jedan od najvažnijih planova te manifestacije u budućnosti njena internacionalizacija, a pre svega jačanje njenog regionalnog značaja.

Direktor Sajma je naveo da se novi izlagački koncept, kojim su izdavači prostorno razdvojeni od knjižara, a prostor za izlaganje knjiga proširen na još jednu halu, pokazao kao izuzetno uspešan, kao i da su sami učesnici Sajma zadovoljni tim rešenjem.

Trpković je, takođe, podsetio da je ove godine u sajamske hale uvedena klimatizacija i obećao da će za naredni, 55. Sajam knjiga, biti postavljene i rampe za lakši pristup ljudima s posebnim potrebama.

Više od 800 izlagača

Na ovogodišnjem Sajmu knjiga učestvovalo je više od 800 izdavača iz 24 zemlje, među kojima su gosti iz Švedske, Japana, Kanade, Kine, Rusije, Nemačke, Francuske, Italije, Austrije, Španije, Portugala, Švajcarske, Izraela, Brazila, Irana, kao i iz zemalja regiona.

I ove godine na Sajmu su organizovani brojni prateći programi, promocije različitih izdanja, održano je i pet tematskih skupova u okviru Foruma Sajma knjiga, kao i takozvane "Ćaskaonice", odnosno susreti pisaca, kritičara i teoretičara sa čitaocima.

Održan je i "Školski dan" s programima namenjenim učenicima i profesorima, a priređene su i četiri izložbe: "Gruzijski rukopisi", "Todor Manojlović - građanin sveta", "Aforizam i ilustracija" i "Kultura ćirilice".

Za izdavače godine proglašeni su "Arhipelag" i "Kreativni centar" iz Beograda, dok je nagradu "Dositej Obradović" za promociju srpske književnosti u inostranstvu dobio mađarski izdavač "Jelenkor" iz Pečuja.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.