Sve nagrade niškog sajma: najbolji izdavač Prometej iz Novog Sada

Izvor: JužneVesti.com, 30.Nov.2022, 16:31

Sve nagrade niškog sajma: najbolji izdavač "Prometej" iz Novog Sada

Na 57. Niškom sajmu knjiga nagrada “Presad mudrosti” za kompletnu produkciju dodeljena je izdavačkoj kući “Prometej” iz Novog Sada. Nagrada za najvredniju ediciju pripala je “Retropremijeri” a za najbolje pojedinačno izdanje izabrana je monografija “Žene na tlu Srbije: Od praistorije do savremenog doba”.

Odlukom žirija “Prometej” je nagrađen za produkciju koja se izdvaja raznovrsnošću i poštovanjem svih aspekata - od odabira autora i tema do >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << grafičkog i vizuelnog tretmana knjige.

Nagrada “Presad mudrosti” za najvredniju ediciju dodeljena je beogradskoj izdavačkoj kući “Geopolitika” za ediciju “Retropremijere” zbog premijerno objavljenih prevoda romana Mirče Elijadea, čije je prozno stvaralaštvo, kako kažu iz žirija, ostalo u senci naučnog kojim je stekao svetsku slavu.

Za najbolje pojedinačno izdanje nadrađenja je beogradska kuća “HERAedu” za monografiju “Žene na tlu Srbije: Od praistorije do savremenog doba” grupe autora.

Eminentni stučnjaci iz različitih oblasti pregledno i jasno rekonstruišu kako je tekao život žene na ovim prostorima - od neolita do današnjih dana - navode iz žirija.

"Prometej" najbolje izdavaštvo; foto: Jelena Mišić Nagradu “Inicijal” za autorski doprinos umetnosti ili nauci dodeljena je za knjigu “Srpski srednjovekovni grobovi” autora Nikole Giljena, a knjiga “Easy riders, raging bulls - Kako je rokenrol generacija spasla Holivud” autora Pitera Biskinda dobila je nagradu “Inicijal” za delo koje afirmiše knjigu u užem ili širem smislu.

Žiri je nagradu “Inicijal” koja spaja sadašnjost i budućnost dodelila “Geopolitici” za antologiju “Budući klasici - Naslućena antologija hispanoameričke pripovetke 21. veka” u prevodu i izboru Ljiljane Popović Anđić i Branka Anđića.

Ovaj izbor priča najavljuje buduće klasike - kažu iz žirija.

Ovogodišnji žiri su činili Dejan Ognjanović, Aleksandra Gojković i Dalibor Popović Pop.

Nagrada “Otisak” za estetski tretman knjige dodeljena je Kreativnom centru iz Beograda kao izdavaču koji, prema rečima žirija, neguje čistu likovnost u svojim izdanjima.

Publikacija koja se ove godine izdvaja je “Stripoterapija” autorke Ane Petrović koja je obogaćena crtežima same autorke - stoji u odluci.

Za tehnološki tretman nagrađeno je “Vulkan izdavaštvo” iz Beograda za izdanje “Priče za laku noć za male buntovnice 2” Elene Favili i Frančeske Kavalo, a nagradu “Otisak” za intermedijalni tretman knjige pripala je izdavačkoj kući “JRJ Zemun” za knjigu “Miš lavljeg srca” autora Rejčela Brajta i Džima Filda.

Žiri za nagradu “Otisak” činili su Anita Milić, Vladan Ranđelović i Nikola Milovanović.
Pogledaj vesti o: Sajam knjiga

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dodeljene nagrade na 57. niškom Sajmu knjiga i grafike

Izvor: JuznaSrbija.info, 30.Nov.2022

Peti dan 57.niškog Sajma knjiga koji se održava u hali Čair i traje do 4.decembra, obeležile su tradicionalne sajamske nagrade...Uz Tradicionalne nagrade žirija “Presad mudrosti “ , “Inicijal” i „Otisak“ dodeljuje se još jedna nagrada „Boža Vojinović“ za doprinos u afirmaciji...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.