Šta jedu naši sportisti

Izvor: Mondo, 27.Nov.2015, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta jedu naši sportisti

Bili smo na Sajmu sporta, gde je predstavljen "Sportski kuvar" čije korice krasi lice Ivane Španović.

Knjiga "Sportski kuvar" Udruženja za medicinu sporta Srbije, Antidoping agencije Republike Srbije i Centra za sportsku ishranu i suplementaciju je autorsko izdanje sa receptima i nutricionističkim savetima namenjeno svim sportistima.

Pogledajte slike:

Cilj "Sportskog kuvara" je da se sportistima predstavi kako da najbolje i najlakše organizuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ishranu i suplementaciju kroz predlog recepata i listu namirnica koje bi najčešće trebalo da konzumiraju.

“Derby banane, odnosno kompanija Rastoder, je prva prepoznala potencijal našeg kuvara. Ako bi trebalo da izaberemo jedno voće u ishrani sportsita, onda bi to svakako bila banana, i to ne samo zato što bananu jede broj jedan u tenisu, već zato što njen nutritivni sastav donosi najviše benefita aktivnim sportistima”, izjavio je dr Nenad Dikić, jedan od autora knjige.

Od pomoći pri pravljenju plana ishrane, preko objašnjavanja korisnih namirnica i zdravstvenih svojstava hrane, pa do samih recepata, ova knjiga je odličan priručnik za sportiste i generalno osobe koje se bave zdravim životom (ili planiraju da počnu).

Prenosimo vam neke od savete i korisnih obaveštenja iz "Sportskog kuvara":

"Jedna kašičica senfa sadrži oko četiri kalorija. Birajte senf umesto majoneza kao dodatak jelima".

"Ukoliko želite da smanjite unos kalorija, kupitite tunjevinu konzerviranu u sopstvenom soku, a ne u ulju".

"Tokom dana treba uneti najmanje tri porcije povrća. Jednu porciju povrća čini na primer jedan paradajz ili dva brokolija".

"Testenine su bogat izvor vitamina B kompleksa. Od makronutrijenata najviše sadrže ugljenje hidrate i pošto nemaju vlakana, lako su svarljive".

"Kačamak je odličan izbor za doručak, posebno ako ste intolerantni na gluten. Birajte integralno kukuruzno brašno (od celog zrna kukuruza), jer je bogato vlaknima".

Izdvojili smo vam i jedan ultra jak i zdrav večernji obrok:

"Hamburger a la Mama"

Foto: MONDO

Sastojci:

Sastojci za meso:

200 grama mlevenog junećeg buta

50 grama jaja

50 grama svežih prezli

20 grama suvog peršuna

tri grama soli i tri grama bibera

Ostali sastojci:

200 grama hleba

100 grama paradajza

80 grama zelene salate

20 grama senfa

20 grama kiselih krastavčića

30 grama kačkavalja, gaude ili edamer sira

20 ml ulja

300 ml soka od paradajza

Način pripreme:

Meso i sve sastojke za meso dobro promešati u dubljoj posudi dok se ne sjedine. Možete koristiti i ruke da umesite smesu.

Smesu podeliti na dva jednaka dela i oblikovati hamburgere tako da budu pljosnati i okrugliji.

Zagrejte ulje u nelepljivom tiganju i staviti hamburgere da se prže tri minute sa svake strane. Za svaki hamburger odvojiti dva parčeta hleba ili jedan somun podelite na pola.

Hamburgere staviti u hleb i ređati priloge. Za svaki hamburger po dva koluta paradajza, dva lista zelene salate, dva kisela krastavčića i jedna kriška sira.

Od sosova možete koristiti senf ili paradajz sos.


Pogledaj vesti o: Sajam knjiga

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.