Skromni darovi pokupili priznanja

Izvor: Vesti-online.com, 16.Okt.2014, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Skromni darovi" pokupili priznanja

Knjiga "Sasvim skromni darovi" autora Uglješe Šajtinca iz Zrenjanina dobitnik je ovogodišnje Evropske nagrade za literaturu. Uglješu, proznog pisca, muzičara, scenaristu, pisca za decu, a sada i dobitnika Evropske nagrade sreli smo na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu.

Prijatno iznenađen: Uglješa Šajtinac

 

- Nagrada je iznenada došla pre nekoliko dana i osećam se dobro. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Knjiga "Sasvim skromni darovi" koja je bila predložena i kasnije dobila Evropsku nagradu, po mom mišljenju, već je prošla. Ona je bila zapažena i nagrađivana u Srbiji. Koliko se sećam, dobila je nagradu "Bora Stanković" i Vitalovu nagradu. Gotovo sam zaboravio na tu knjigu kada sam saznao da je predložena od grupe kritičara i poznavaoca literature iz Srbije - kaže autor.

 

Blaga histerija

"Vesti" su imale privilegiju da prvi razgovaraju sa Šajtincem na srpskom štandu gde je bio u stalnom okruženju publike.

- Imam informacije i znam da u Srbiji vlada blaga histerija kod onih koji žele da saznaju i da zabeleže nešto o ovome. Čeka me naporan posao da objasnim gde sam bio i kako je došlo do svega.

Prema njegovim rečima, nagrada je bitna za srpsku književnost kako bi se održao kontinuitet prisustva naše literature u evropskom fokusu kako bi i naredne godine neko bio predložen i eventualno zapažen.

- Nismo u EU, pa nas nije teško prevideti. Pre dve godine je dobitnica bila Jelena Lengold, dok prošle godine niko iz Srbije nije dobio ovo priznanje.

Proglašenje svih 13 dobitnika nagrade bilo je na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu, a nagrade će biti dodeljene u Briselu polovinom novembra.
Pogledaj vesti o: Sajam knjiga

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.