Sajamska dilema, Handke ili Tokarčukova

Izvor: RTS, 15.Okt.2019, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sajamska dilema, Handke ili Tokarčukova

Ako ste jedan od stotinu hiljada onih koji ovih dana u sred saobraćajnog špica pešače Beogradom, onda niste mogli da ne primetite bilborde i plakate koji najavljuju 64. Međunarodni sajam knjiga, te slogan PISMO=GLAVA. Možete da ga čitate kako god da vam padne na pamet, ali ono što ga čini neobičnim jeste upravo taj znak jednakosti. Reklama ljude uvek usmerava ka pravljenju izbora i donošenju ispravne odluke, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a ovoga puta je namera oglašivača bila da se ukaže na jednostavnu činjenicu kako čitanje sa sobom gotovo uvek donosi i svest o pravu na jednakost.
Sajam knjiga nas ipak uvek tera na izbore: otići ili ne otići, kupiti ovu ili onu knjigu, prisustvovati ovoj ili onoj tribini, doći ponovo sutra ili prekosutra...

A neposredno pred početak Sajma knjiga Švedska kraljevska akademija izabere pisca kome će pripasti Nobelova nagrada za književnost, pa njegove knjige, ako su prevedene na srpski, uvek budu među najtraženijima i najprodavanijima pod velikom kupolom Hale 1.
Ove godine, Nobelov komitet je sajamsku publiku ipak stavio pred još jedan izbor: pazariti nešto od Petera Handkea ili od Olge Tokarčuk?! Ono što je u stavljanju pred taj izbor lepo jeste činjenica da su domaći izdavači odavno prepoznali značaj dvoje pisaca, pa su tako, u odličnim prevodima na srpski jezik, objavljene mnoge njihove knjige.
Svetsku javnost je odluka da se među laureatima nađe i pisac knjige "Pravda za Srbiju" stavila pred očigledno neprijatan izbor: govoriti o Handkeu kao o živom klasiku svetske književnosti ili o Handkeu kao o intelektualcu koji je istrajao u svojim simpatijama prema celom jednom oklevetanom narodu.
Nobel za Handkea je, ispostavlja se, naneo i nezasluženu nepravdu Olgi Tokarčuk. Kao da niko ni ne primećuje da je i njoj pripala najčuvenija književna nagrada na svetu!

Zato će učesnici sajamske tribine posvećene ovogodišnjim laureatima Nobelove nagrade za književnost nastojati da publika u nedelju uveče ode sa Sajma sa uverenjem kako je Peter Handke=Olga Tokarčuk.
Tribina "Pravda za Nobela" biće održana u nedelju, 20. 10. u 19.30 u sajamskoj sali "Ivo Andrić". Sagovornici Muharema Bazdulja biće književni prevodioci Žarko Radaković, Milica Markić, te pasionirani čitaoci Miroljub Stojanović i Nebojša Grujičić.
Biće to pravi uvod u sve ono što vas čeka na 64. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.
Program tribina na ovogodišnjem Sajmu knjiga.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Sajam knjiga u Beogradu od 20. do 27. oktobra

Izvor: Luftika.rs, 15.Okt.2019

Međunarodni sajam knjiga u Beogradu, 64. po redu, biće održan od 20. do 27. oktobra 2019. u halama Beogradskog sajma. Ovogodišnji slogan Sajma je „Pismo=glava“, a okupiće 500 izlagača iz zemlje i sveta. Zemlja počasni gost Sajma je Egipat.. „Odbrana kulture“ Gradski sekretar za kulturu...

Nastavak na Luftika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.