Izvor: JUGpress.com, 03.Dec.2019, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sajam knjiga u Nišu otvorio Vladimir Tabaševic

NIŠ

Tradicionalni, 56. po redu Sajam knjiga u Nišu otvoren je sinoć u 18 časova u hali „Čair“, a posetioci će moći da ga posete do nedelje, 8. decembra. Sajam je otvorio  Vladimir Tabašević, dobitnik NIN-ove nagrade za 2018. godinu za roman „Zabluda Svetog Sebastijana“.

                   „Čast mi je da mi je pripala prilika da otvorim sajam knjiga u Nišu, gde je 1958. godine rođena moja majka, to je neka privatna, lična, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << intimna istorija“, kazao je Tabašević na otvaranju Sajma. „U svom jeziku, u svojoj književnosti, u načinu na koji se jezikom bavim, imam jedan specifičan fokus, a to je fokus na taj odnos jezika i stvarnosti, i toga kako je moguće, zapravo, samim jezikom intervenisati u stvarnost, i tu nekako stvarnost menjati. To je ono što se u teoriji zove performativ, a najtipičnija priča i situacija jeste upravo ovaj govorni čini da kada ja kažem sajam je otvoren- on biva otvoren. Dakle, proglašavam sajam otvorenim“, naveo je Tabašević.

             On je poručio čitaocima da nađu vreme za sebe i da ga posvete čitanju i knjigama.

           Srđan Savić, direktor Niškog kulturnog centra koji je organizator Sajma, rekao je da činjenica da se ova manifestacija, koja promoviše knjigu, čitanje i izdavaštvo, održava po 56. put govori i o njenoj vrednosti.

          „Niški kulturni centar tokom Sajma knjiga tradicionalno organizuje akciju „Кnjiga na dar“ sa ciljem upotpunjavanja i obogaćivanja školskih biblioteka u seoskim školama na teritoriji Grada Niša ili darivanja najrazličitijih izdanja onim bibliotekama koje su pred gašenjem. Do sada su akciju podržavali i sajamski izlagači darivanjem svojih knjiga, međutim ove godine odlučili smo da po jedna škola u svakoj od pet niških opština dobije određeni broj knjiga u izdanju Niškog kulturnog centra“, istakao je Savić.

         Na otvaranju 56. Sajma knjiga nastupila je muzička grupa „Dva sata kvalitetnog programa“, koju čine učenici Srednje muzičke škole.

   U sredu će, u 12 časova, biti dodeljene tradicionalne sajamske nagrade, a u četrtak će biti održan Dečji dan. Pojedinačne ulaznice za sajam koštaju 120 dinara. Sajam je otvoren od 10 do 20 časova.

         Na sajmu će se predstaviti 70 izlagača, a imaće i zanimljiv prateći program, dok će se starija izdanja prodavati sa popustom.

             Pojedinačne ulaznice za sajam koštaju 120 dinara, a grupne 70 dinara. Posetioci koji ulaznicu kupe i prvog i poslednjeg dana sajma dobiće na poklon knjigu u izdanju Niškog kulturnog centra.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Sajam knjiga

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.