Petar Milatović: Vi ste običan tezgaroš i spletkaroš!

Izvor: KMnovine.com, 15.Jun.2015, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petar Milatović: Vi ste običan tezgaroš i spletkaroš!

Otvoreno pismo Novici Sovrliću, predsedniku Društva književnika Kosova i Metohije i potpredsedniku UKS.



   
Foto: Ilustracija, sajam knjiga u Frakfurtu na Majni.    


Poštovani gospodine Sovrliću,

Vi ste, zajedno sa prof. dr Danicom Andrejević iz Kosovske Mitrovice i još dvoje anonimnih iz Frankfurta bili član žirija na 20 Susretu pisaca iz srpskog rasejanja u Frankfurtu na >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << Majni od 15. do 18. maja 2015. godine. Pre toga bio sam u stanju da za Vas stavim ruku u vatru, verujući da ste častan čovek, iako ste se Vi u međuvremenu svojim postupcima trudili da me ubedite u suprotno, što ste na kraju i uspeli, bacajući najružniju sliku na kosovsko-metohijske pogorelce biblijskih razmera!

Slučaj sa nagrađenom pesmom „Žig“ bacio je senku na celu manifestaciju. 



Naime, suprotno propozicijama, koja su nalagala da se nagrađuju isključivo NEOBJAVLjENI RADOVI, što je Vama dobro poznato, žiri je nagradio objavljenu pesmu „Žig“ koja je objavljena skoro godinu dana ranije, tačnije u četvrtak 17. jula 2014. godine u književnom časopisu Slovoslovlje, što možete sami videti na priloženom linku, kao i na pretrazi na sajtu Slovoslovlja, a takođe i preko Gugla ako ćirilicom ukucate - Danijela Stanković: Žig. 

(Otvorite sledeći link i pogledajte prvu pesmu po redu!)
Link (veza) do pesme ŽIG


Nisam ni sanjao da je ovakva drskost moguća, prvenstveno od strane autora Danijele Stanković, koja je bila dužna da poštuje propozicije i da preda neobjavljenu a ne objavljenu pesmu, kao i od strane žirija koji je bio dužan da proveri da li je neka pesma ranije objavljena ili ne, kao i da li je plagijat, a to se danas jednostavno postiže za nekoliko sekundi. Ovako ostaje senka i na Vašu informisanost i književnu kompetentnost, kao i ostalih članova žirija koji na ovaj način srozavaju ugled književnih nagrada koje danas bije loš glas zbog uhodane crne prakse „ja tebi, ti meni“!
 
    I pored toga što sam direktno oštećen, jer je moja pesma „Da te Bog vidi“ pohvaljena“, (a sami ste videli koliko su svi prisutni bili oduševljeni tom pesmom kad sam u Konzulatu Srbije 15. maja 2015., na molbu gospodina Ljubiše Simića, svečano otvorio 20 Susret pisaca srpskog rasejanja, što bi značilo da ona dobije nagradu umesto one koja je već objavljena, nisam hteo prilikom svečanog proglašenja da kvarim atmosferu, jer bi to bio skandal koji nikome nije potreban, već sam jednostavno ustao i otišao kad  mi je lično Danijela Stanković rekla: „Petre, prvo uspeh pesme „Žig“ u Slovoslovlju i sada nagrada ovde!“
 

     Kao urednik Slovoslovlja, kao čovek, kao pisac,  ostao sam bez reči. Nadao se da će ovaj nemio slučaj biti rešen onako kako se to radi u celom civilizovanom svetu. Umesto da ste rešili na civilizovan i ljudski način ovaj Vaš propust, Vi ste me blokirali na društvenoj mreži Fejsbuk. Žao mi je što ste na taj način potvrdili tačnost davne narodne izreke koja glasi: „Ništa lakše nego plitku baru zamutiti i veliku budalu naljutiti!“
 

    Da li ste se naljutili samo zbog toga na mene i blokirali me na društvenoj mreži (mada je to zaista smešno i liči na dečju nadurenost!)  ili zato što nisam mogao da budem sponzor kad ste me u Konzulatu Srbije u Frankfurtu pitali da li ćemo zajedno da objavimo knjigu Dobrici Eriću posle mog pitanja vama o Dobričinom zdravstvenom stanju. Podsećam vas, tada sam vam u Konzulatu rekao da je s moje strane dovoljno što ću vam u oktobru 2015. godine sponzorisati knjigu onog Rusa koji priprema knjigu o pesnicima koji su pisali srpsku korist, a i za tu knjigu ste isto tako upotrebili istu upitnu rečenicu: „Hoćemo li da je zajedno objavimo?“
  

    Cenjeni gospodine Sovrliću, sada ste ovim Vašim postupkom stavili tačku i na tu moju donaciju, jer ste u mojim očima sada samo običan tezgaroš i spletkaroš bez moralnog kredibiliteta!

  Da ste spletkaroš potvrdili ste mi još ranije, uoči odlaska u Frankfurt, nespretnom Vašom rečenicom u privatnoj prepisci koja doslovno glasi: „Neki me blokiraju zato što prijateljujem sa Vama!“ 

    Dragi gospodine Sovrliću, tu istu rečenicu preda mnom je pre godinu dana izrekao komunistički udbaški doušnik sa Kosova, inače nepismeni skriboman, Vaš zavičajac, (znate se vi dobro!)  pa s obzirom da se on javno samohvališe kako će zahvaljujući Vama da postane član UKS, kao i njegova prijateljica koja je osvedočena antisrpkinja i kojoj su Srbi za sve krivi, čoveku koji je sklop misaonih, duhovnih i ostalih konstelacija po meri Boga ovo je sasvim dovoljno da donese odgovarajuće zaključke. Očigledno je da niste umeli da sakrijete čak ni svoju perfidnost i zlu nameru. Odali ste se. 
 

    Da ste običan tezgaroš dovoljno mi govori, između ostalog, Vaša upitna rečenica u Konzulatu Srbije u Frankfurtu: „Gde su pare?“
 

    Tada sam Vam dobacio da su na zapadu pare kod vrednih i štedljivih kad su naši ljudi u pitanju, a u otadžini kod obogaćenih probisveta, tajkuna i ukravaćenih majmuna!
 

     Ili ste me blokirali na društvenoj mreži zbog toga što ste se prepoznali u epigramu „ISPOVEST KNjIŽEVNOG TEZGAROŠA“ koji prilažem iz obimnijeg rada „KNjIŽEVNA MAFIJA“? 
 

    U svakom slučaju ništa Vam ne služi na čast!

    Iskreno Vam želim sve najbolje, ali ne i mirnu savest!




Petar Milatović,  

predsednik Srpskog kulturno-informativnog centra, 

urednik Slovoslovlja,  Beč

http://slovoslovlje.info/ 



Pogledaj vesti o: Sajam knjiga,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.