Izvor: Blic, 09.Okt.2016, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VODA KOJU SU ZAČARALE VILE Legenda o predivnoj banji kod Višegrada

Niz zanimljivosti vezano je za Višegradsku banju, gde je, kako reče pesnik „zemlja pustila suzu i ljudima podarila zdravlje“.

Kod Višegradske banje raste čudesna biljka, paprat, endemična vilina vlas, a legenda kaže da su se na termalnim izvorima kupale vile i začarale ovaj kraj.

Prema legendi vile su i ostavljale vlasi svoje crne kose u vodi da bi „začarale“ mladiće koji su uživali krišom gledajući njihovu lepotu. Istu nit i stabljiku ima i biljka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vilina vlas koja se može naći samo tamo gde teče topla, radioaktivna voda, prenosi BN televizija

Na tim izvorima neimari Ćuprije na Drini u Višegradu kopali su sedru ili sigu za zidanje „mosta kome ravna nema“, kako napisa Ivo Andrić, ali su izgradili i hamam, tursko kupatilo koje i danas služi ljudima.

U blizini hamama, koga još zovu Sokolovića kupatilo, je i Kadijina banja, koju su ljudi iz Rehabilitacionog centra „Vilina vlas“ nedavno renovirali i vratili u život.

- Urađeno je to na radost brojnih gostiju i turista koji mogu doći da se okupaju u dva mala kupatila, originalnog izgleda, pod česmama tople lekovite vode - kaže turistički radnik Branislav Andrić.

Andrić podseća da narod višegradskog kraja veruje da je voda u Kadijinom kupatilu „jača i zdravija“ od one u Sokolovića hamamu pa je jedva dočekao da se ono ponovo aktivira.

Na izvoru ispred Kadijinog kupatila Željka Pušaru kako puni flašu vodom za koju se veruje da leči bolesti očiju.

- Slušao sam te priče, i mnogi iz moje familije su dolazili ovdje po `očnu vodu` pa, eto da i ja probam, jer sam nešto `oslabio` sa vidom", veli Pušara.

U toku sezone oba stara kupatila su prepuna gostiju i često se čeka na red da bi se u njima kupalo.

Na malom vodopadu ispod Sokolovića kupatila primetni su žbunovi biljke vilina vlas koja je uspela da se ovde održi vekovima.

Stručnjaci kažu da se ova endemična paprat može naći još jedino na izvorima u jednoj banji u Sloveniji i Makedoniji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.