Uz vodovod i puteve lakše do glasova

Izvor: Blic, 21.Jun.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uz vodovod i puteve lakše do glasova

Banjaluka je i ovog leta veliko gradilište - najavljena je rekonstrukcija 47 kilometara lokalnih i nekategorisanih puteva, izgradnja 10 kilometara primarnog vodovoda Prijakovci-Verići, pa bi normalno vodosnabdevanje napokon trebalo da imaju žitelji četiri sela. Najavljuje se rekonstrukcija devet ambulanti porodične medicine, jednog vrtića, započinje rekonstrukcija najlošijeg dela vrelovoda od „Toplane" do hotela „Bosna"...



Građani su zadovoljni planom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uprave grada, ali ima i onih koji veruju da je sve deo predizborne kampanje koja se zahuktava!

Istina je da se radi i pre izbora, ali se sve najčešće ubrzava u predizbornim mesecima. Po koji kilometar asfalta tako će nakon godina čekanja, između ostalih, dobiti i žitelji Bronzanog Majdana, Prijakovaca, Dragočaja, Krmina, Rekavica, Ljubačeva, Goleša, Borkovića... Neki će imati i privilegiju, pa će dobiti i trotoare, a među njima su stanovnici Karanovca, Krupe na Vrbasu i Saračice. Rezime najavljenog je asfalt u 58 nekategorisanih i 14 lokalnih puteva, a sve će to grad platiti oko 5,5 miliona maraka.

Među najvećim infrastrukturnim projektima je vodosnabdevanje seoskog područja, koje godinama muku muči sa nestašicama vode, posebno u letnjim mesecima.

To bi, krajem oktobra ili početkom novembra, ako se radovi ne ubrzaju, trebalo da postane prošlost za stanovništvo Mišinog Hana, Potkozarja, Donje Piskavice i Verića. Nedavno je gradonačelnik Dragoljub Davidović potpisao ugovor o gradnji vodovoda Prijakovci-Verići vredan više od 1,2 miliona maraka.

Učestala mišljenja da se sve radi u cilju predizborne kampanje i osvajanja glasača u gradskoj administraciji odbacuju tvrdeći da se ugovori potpisuju cele godine, pa je logično da poslovi budu rađeni u vreme građevinske sezone. Takođe, pravdaju se činjenicom da mnoge stvari komplikuje i usporava procedura javnih nabavki i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa.

„Logično je da se početkom godine sklapaju ugovori, a da u drugom delu godine počinju radovi. Uvereni smo da Banjaluka u razvoju infrastrukture sigurno prednjači u RS, a možda i u BiH", kaže portparol uprave grada Milenko Šajić.

U prilog tezi da sve to nije deo predizbornih aktivnosti, on naglašava da je budžet grada u proteklih osam godina višestruko uvećan i da se većina novca ulaže u infrastrukturu.

„Priče o predizbornoj kampanji nemaju nikakvog osnova", kategoričan je Šajić.

Budžet grada za 2008. godinu veći je za devet odsto od lanjskog i iznosi 163.009.000 KM. Uprava obećava još modernizaciju saobraćajnica, izgradnju olimpijskog bazena, nekoliko sportskih igrališta... Namera gradskih vlasti je da do kraja ovog saziva Skupštine završe modernizaciju lokalnih saobraćajnica na celoj teritoriji grada.

Međutim, politički analitičar Tanja Topić kaže da smo svedoci kako se pred izbore cela zemlja pretvara u veliko gradilište.

„Tada se intenzivno radi i građani dobiju nešto što čekaju godinama ili decenijama pa bi možda bilo dobro da svake godine imamo izbore. To je, izgleda, jedini način da se u ovoj zemlji nešto gradi i uradi u interesu građana. Jasno je da političke partije koje su na vlasti to koristi u svrhu 'kupovine’ glasova", dodaje Topićeva.

Po njenim rečima, stvari koji se rade za građane „imaju drugi ritam", pa su presecanje vrpci, otvaranje ustanova i asfaltiranje puteva ciljno vezani za izbornu kampanju.

Projekti koji čekaju godinama

-Vodosnabdevanje seoskog područja i viših gradskih zona

-Rekonstrukcija tvrđave Kastel

-Izgradnja kolektora za otpadne vode

-Rekonstrukcija „Incelovog" bazena

-Popravka vrelovodne mreže

-Izgradnja kanalizacije i rasvete u svim naseljima

-Završetak izgradnje Istočnog tranzita

-Izgradnja vrtića i škola u pojedinim naseljima

Anketa: Šta biste promenili da ste gradonačelnik Banjaluke?

Dejan Vlajisaljević, prevodilac

Prvo bih obezbedio sebe i porodicu, uzeo plac i izgradio kuću. Vratio bih stari izgled parka Petar Kočić i posečeno stogodišnje drveće. Raskopao bih suvišni beton i posadio travu. Građevinsku mafiju bih poslao u Sibir.

Sonja Maličević, student

Iako nije u nadležnosti grada, zbog toga što je Banjaluka studentski grad, učinila bih sve da se popravi standard ove populacije, srede smeštajni kapaciteti... Promenila bih odnos prema ugroženim sugrađanima.

Una Kasagić, student

Povela bih računa da grad živi cele godine, a ne samo leti i kada dolaze delegacije. Obratila bih više pažnje na izgradnju, tako da kojekakve građevine ne niču na svakom slobodnom centimetru zemljišta.

Slobodanka Pavlović, ekonomista

Ništa ne bih menjala. Grad se divno gradi i uređuje. Sve novo što se pojavljuje u gradu je funkcionalno i poprilično lepo. Iako se malo zakinu zelene površine, te građevine su namenski izgrađene i korisne.

Nemanja Petrović, nezaposlen

Trudio bih se da se grad razvija ravnomerno, da ti delovi grada ožive, da se stanovništvo u njih vraća. Osim asfalta i rasvete mnogo toga nedostaje u seoskim mesnim zajednicama. One zaslužuju više pažnje.

Ekrem Avdić, vozač

Zapošljavao bih ljude, da ne budu na ulici. Oživeo bih poljoprivredu jer ona može da doprinese razvoju celog grada. Sredio bih hotel „Palas", popravio Kastela, doneo stroge propise o gradnji i tako spasio bar malo zelenila koje nije uništeno.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.