Izvor: Blic, 25.Dec.2009, 06:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugradnjom pejsmejkera spasli dečaka

Banjaluka - Kardiolozi Kliničkog centra u Banjaluci ugradili su pejsmejker četrnaestogodišnjem dečaku, što je prvi ovakav zahvat urađen na prostorima Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

O razmerama uspeha domaćih lekara potvrđuje i činjenica da su se do sada najmlađi pacijenti sa ovako teškim oboljenjima lečili van granica RS, uglavnom u kardiohirurškim centrima u Beogradu. Upravo zbog toga, u KC ističu da je ovo prva uspešna ugradnja pejsmejkera maloletnom pacijentu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i da je to „pokazatelj najvišeg svetskog nivoa lečenja" dece sa kardiovaskularnim poremećajima i oboljenjima u RS.

Inače, kod četrnaestogodišnjeg dečaka koji je bio primljen na Kliniku za dečje bolesti, zbog izražene slabosti i opšteg lošeg stanja, dijagnostikovano je ozbiljno oboljenje srca, praćeno sporim srčanim ritmom. Da bi dečaku spasli život, jedini način lečenja bila je hitna ugradnja veštačkog vodiča srčanog ritma - pejsmejkera.

U koordinaciji kardioloških timova koje su predvodili doktor Dragan Unčanin i Stevan Bajić doneta je odluka da se, s obzirom na stanje pacijenata i opasnosti izlaganja transportu u drugu zdravstvenu ustanovu, lečenje nastavi u Kliničkom centru u Banjaluci.

Kardiolog Dragan Unčanin pohvalio je članove svog tima koji su učestvovali u ovoj operaciji, s obzirom na to da se ovaj zahvat u RS radio prvi put.

„Malo nam je bilo neobično da vidimo dete na operacionom stolu. S obzirom na to da je dečak bio vitalno ugrožen i da nije bilo vremena, odlučili smo se da rizikujemo kako bismo mu spasli život", kaže Unčanin.

Kardiolozi koji su učestvovali u ovoj operaciji tvrde da su im

stečena znanja i višegodišnje iskustvo ugradnje pejsmejkera omogućila da se ova složena i - u ovom uzrastu - posebno veoma zahtevna terapijska procedura uradi u Pejsmejker centru Klinike za kardiovaskularne bolesti.

Kako navode kardiolozi, ugradnja pejsmejkera protekla je uobičajeno, a dečak je nastavio lečenje na Klinici za dečje bolesti, gde je hospitalizovan i pre intervencije. „Postoperativni tok je normalan i pacijent se oseća odlično", rekao je kardiolog Bajić.

S obzirom na veliki uspeh domaćih lekara u narednom periodu se očekuje da ovakvi poduhvati u kliničkom centru postanu praksa, odnosno da se deca u slučaju kardiovaskularnih bolesti više ne šalju u Beograd.

Srce zakaže svakom drugom stanovniku

Infarkt srca i miokarda, ali i moždani udar bolesti su koje svakodnevno ugrožavaju stanovnike RS, prvenstveno zbog nezdravog načina života. Kardiovaskularne bolesti su razlog smrti u svakom drugom slučaju, dok je u Srbiji i Hrvatskoj situacija još i gora jer je procenat smrtnosti oko 57 odsto.

Srčana oboljenja i moždani udar su najveće ubice u svetu, jer odnose 17,5 miliona života godišnje. Starosna granica obolevanja se smanjila u celom svetu, pa i u RS, tako da do infarkta dolazi već u trećoj deceniji života.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.