STARTAO PRVI UPISNI KRUG Odlikaši pojurili u Medicinsku i Gimnaziju

Izvor: Blic, 15.Jun.2016, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STARTAO PRVI UPISNI KRUG Odlikaši pojurili u Medicinsku i Gimnaziju

Za 240 mesta u banjalučkoj Medicinskoj školi se već prvog dana

upisa prijavilo više od 280 odlikaša, mahom vukovaca.

Slična je situacija i u Gimanziji gde se do juče u podne prijavilo 350 odlikaša, koji će konkurisati za ukupno 280 mesta u deset odeljenja.

- Mladi su svesni da sa medicinskom mogu da se zaposle i ovde i u inostanstvu. Svakog radnog dana potpišem, u proseku, jednu do dve specifikacije, a to je dokument o praktičnoj nastavi, koji se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uz diplomu dostavlja potencijalnom poslodavcu u inostranstvu - kaže direktor Medicinske škole Vladimir Jagodić.

Tehnička zanimanja sve popularnija

U prvom krugu upisa, rezervisanom za najbolje đake, kao i ranijih godina na listi najpopularnijih su i Ekonomska škola, koja prima 240 đaka, te smerovi za informatiku u Elektrotehničkoj i za logistiku, špedeciju i drumski saobraćaj u Tehničkoj školi.

- Tehnička zanimanja su sve popularnija, a naša škola nastoji da prati potrebe lokalne zajednice - kaže direktorka Tehničke škole Krisitna Mrđa.

U ovoj školi uvedena su četiri nova zanimanja: časovničar, zlatar, optičar i mašinski tehničar za energetiku, ali na ovim smerovima još ima slobodnih mesta.

Uprkos potražnji na tržištu rada, odlikaši se nisu otimali za ni za zanimanje instalatera grejanja i klima uređaja, dok za kamenoresce, koji su među najtraženijim zanimanjima, ni ovegodine nema odelenja ni u jednoj od 17 banjalučkih srednjih škola.

Svaki peti srednjoškolac će pohađati nastavu u Banjaluci

U Banjaluci će se u prvi razred srednjih škola upisati oko 3.000 đaka, što znači da će svaki peti srednjoškolac u RS ići u školu u glavnom gradu RS.

U javne škole upisaće se 2.444 đaka, a u Katoličkom školskom centru i banjalučkim privatnim školama ima mesta za još oko 540 učenika.

Privatne srednje škole

Tri privatne srednje škole upisaće 280 medicinara, po 120 gimanzijalaca i ekonomista, te po jedan razred  ekololoških i IT tehničara.

Roditelji su spremni da plate i do 2.800 KM godišnje školarine, kako bi svom detetu, koje je u javnoj školi ostalo “ispod crte”, omogućili da bira zanimanje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.