Pet dobrobiti sočnih kajsija

Izvor: BanjalukaLive.com, 19.Avg.2015, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet dobrobiti sočnih kajsija

Kontinentalna koštunjava voćka kajsija vrlo blagotvorno djeluje na zdravlje, a osim toga, izvrstan je sastojak mnogih jela, džemova, deserta. Kajsiju stavljaju na prvu crtu kod odbrane od srčanih bolesti te bolesti krvnih sudova, štiti ljudsko tijelo od infekcija, jača kosti i zube, poboljšavaju vid i probavu, a posebno se preporučuju slabokrvnim osobama. Riječ je o voću koje obiluje vitaminom C, B, beta karotenom, vitaminom A, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, željezom, sumporom, >> Pročitaj celu vest na sajtu BanjalukaLive.com << biljnim vlaknima. Sto grama kajsije ima energetsku vrijednost od oko 44 kcal, što je više od naprimjer dunje, dinje, maline i lubenice, ali daleko manje od jabuke, kruške i banane. Zbog visokog nivoa kalijuma (370 mg/100 g), a male natrijuma (0,8 mg/100 g), kajsije su izvrsne za osobe koje pate od srčanih bolesti, bolesti krvnih sudova ili povišenog krvnog pritiska. Ako jedete sušene kajsije, budite svjesni da nose veću energetsku vrednost, kao i povećane vrijednosti vitamina i minerala. Kao i na primjer smokve, i sušene kajsije su opasne za dijabetičare i osobe sa povišenim holesterolom zbog visokog nivoa voćnog šećera. Blagotvoran uticaj kajsije na kožu poznat je od davnina kada se sveži sok ove voćke koristio kod liječenja herpesa, kožnih oboljenja i otoka. Zaštitna uloga kajsije za kožu popularna je i danas, a "bonus" u cijeloj priči jest činjenica da kajsije ubrzavaju izlučivanje otrovnih tvari iz našeg organizma pa tako štite kožu, ali i čiste tijelo. Top pet korisnih "poteza" kajsije: 1. Sadrže 10 puta više magnezijuma od ostalog voća. 2. Čaj od kajsije ublažava bolove povezane sa problemima probavnog sistema. 3. Sjajan je diuretik. 4. Alternativna medicina preporučuje koštice kajsije u borbi protiv raka. 5. Pozitivno utiče na poboljšanje krvne slike i borbu protiv srčanih bolesti. (Kurir, foto: YAYimages)

Nastavak na BanjalukaLive.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Plavi patlidžan čuva stas

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Avg.2015

Pečen u rerni ili na roštilju, pohovan, pržen ili punjen, plavi patlidžan je nezamenljiv sastojak raznih letnjih specijaliteta, ali i veoma zdrava, dijetalna namirnica...U 100 g patlidžana ima samo 16 kalorija! Bogat je kalcijumom, kalijumom, fosforom i gvožđem, sadrži i vitamine B grupe kao...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BanjalukaLive.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BanjalukaLive.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.