Izvor: Blic, 16.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niko više neće oduzimati nadležnosti Republici Srpskoj

Republici Srpskoj oduzete su mnoge nadležnosti, ali ubuduće više neće moći da joj se oduzme nijedna nadležnost mada međunarodna zajednica uz pomoć sarajevskih političara nastoji na taj način da od RS napravi "praznu ljušturu", izjavio je predsednik Vlade RS Milorad Dodik.



Konstatujući da je "BiH nametnuta Dejtonskim sporazumom s ciljem zaustavljanja rata", Dodik je gostujući u programu Hrvatske radio televizije (HRT) naglasio da RS poštuje i brani Dejtonski >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sporazum kao primarni interes Srpske, iako je taj sporazum devastiran.

Na tvrdnju voditelja emisije da "RS preti referendumom o otcepljenju od BiH", Dodik je rekao da izjašnjavanje građana o sudbini RS treba da bude odgovor na svaki atak kojim se poteže ukidanje Srpske kao dejtonske kategorije.

Premijer RS ocenio je da BiH mogu da izgrade mladi, obrazovani ljudi, neopterećeni ratom u kojoj će RS biti uvažavana kao trajna i stabilna kategorija sa svim ovlaštenjima koja joj pripadaju Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Govoreći o položaju Hrvata u Federaciji BiH (FBiH), Dodik je naglasio da je hrvatski narod u FBiH marginalizovan i da Hrvatima treba priznati stvaranje njihove federalne jedinice.

"Postojanje hrvatske federalne jedinice u BiH ima mesta i mi možemo dati podršku za to, ali samo pod uslovom opstanka RS i prestanka svih pokušaja njenog ukidanja", poručio je Dodik.

Na tvrdnju voditelja da je povratak u RS mali i ukazajući na "postojanje neobnovljenih kuća u Posavini", Dodik je odgovorio da je 99 odsto imovine u RS vraćeno i da je obnova "u zamahu" i podsetio da Hrvatska ta pitanja još nije rešila o čemu svedoče i brojni izveštaji međunarodnih relevantnih organizacija i institucija.

Gostujući u emisiji HRT-a "Nedeljom u dva" predsednik Vlade RS prigovorio je na uvodni prilog dopisnika HRT-a iz Sarajeva Ankice Bosavljak koji je obilovao uvredljivim izrazima i aluzijama kojima se vređa ugled Milorada Dodika kao političara i čoveka. Osim vidljive pristrasnosti samog voditelja emisije Aleksandra Stankovića, kodeks javne reči prekršen je i nenajavljenim uključenjem gostiju kao što su Milorad Bibić-Mosor i novinar Javnog RTV servisa BiH Bakira Hadžiomerović koji su neprofesionalno i nekorektno uputili niz otvorenih uvreda na račun premijera RS Milorada Dodika.

Premijer RS je ocenio da je u emisiji došlo do zloupotrebe javne reči.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.