NA CENI I SA SLOVNOM GREŠKOM Papirna KM sa likom Ive Andrića na “ibeju” vredi 2.000 dolara

Izvor: Blic, 24.Jan.2017, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NA CENI I SA SLOVNOM GREŠKOM Papirna KM sa likom Ive Andrića na “ibeju” vredi 2.000 dolara

Na popularnoj stranici za onlajn trgovinu “ibeju” (eBay) pojavio se istorijski dragulj za koji su mnogi i zaboravili da postoji. Jednu papirnu konvertibilnu marku sa likom Ive Andrića korisnik na “ibeju” prodaje za neverovatnih 899 dolara.

Korisnik je iz Zagreba, a u opisu stoji da je prenos 1 KM iz Zagreba do Sarajeva 7.5 dolara, što znači da za jednu KM morate da izdvojite 906.5 američkih dolara, piše N1

Ova novčanica je davno povučena iz uporabe u BiH, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a na sebi čak ima oznaku Specimen, ali njena vrednost uprkos tome ne pada.

Novčanica potiče iz 1998. godine. Izdanje je predviđeno za Republiku Srpsku, a Ivo Andrić je napisano na ćiriličnom pismu. Međutim, ako obratite pažnju, vidjećete da je napravljena slovna greška, te da umesto Ivo Andrić na ćirilici piše Ivo Andriđ.

Novčanica je uvrštena u ministarski album “Specimen”. Prema sada dostupnim informacijama, ova novčanica se mogla naći isključivo u Kozarskoj Dubici.

Ali tu nije kraj, detaljnijom pretragom, postoje UNC novčanice ove serije koje nisu označene kao Specimen, tj. nemaju crveni pečat na sebi. Njihova cena je do 1.800 dolara zbog ekstremnije retkosti. Njen vlasnik takođe živi u Zagrebu.

Novčanica koja nam je bila povod za redove je na “ibeju” označena je pod kategorijom UNC, što je skraćenica za uncirculated, što znači da nije bila u platežnom opticaju.

Oni koji još imaju sreću da poseduju Ivu Andrića sa slovnom greškom, možda mogu zaraditi pristojan novac kod kolekcionara.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

NA CENI I SA SLOVNOM GREŠKOM Papirna KM sa likom Ive Andića na “ibeju” vredi 2.000 dolara

Izvor: Blic, 24.Jan.2017

Na popularnoj stranici za onlajn trgovinu “ibeju” (eBay) pojavio se istorijski dragulj za koji su mnogi i zaboravili da postoji. Jednu papirnu konvertibilnu marku sa likom Ive Andrića korisnik na “ibeju” prodaje za neveroatnih 899 dolara...Korisnik je iz Zagreba, a u opisu stoji da je prenos...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.