Izvor: Blic, 25.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hleb po staroj ceni još petnaestak dana

Iran nudi pšenicu

Iz Spoljnotrgovinske komore BiH je potvrđeno da su dobili dopis iz Spoljnotrgovinske komore Irana u kojem nude prodaju pšenice BiH. Generalni sekretar Komore Tarik Đodić rekao je da, osim ponude za pšenicu, nema nikakvih drugih pojedinosti, poput cene. On je ocenio da su ovakve ponude dobrodošle u situaciji „kada se stvara panika zbog nestašica i drastičnih poskupljenja" i dodao da „treba izaći na svetsko tržište i videti šta je najpovoljnije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za BiH".

BANJALUKA - Hleb u RS sigurno neće poskupeti do 10. septembra, potvrđeno je nakon sastanka predstavnika Odbora pekara RS i ministarstava trgovine i poljoprivrede RS. Pekari i mlinari zatražili su juče od Vlade RS da u što kraćem roku pokuša da preko robnih rezervi obezbedi 20.000-30.000 tona pšenice, kao i da se omogući slobodno formiranje cena za proizvode mlinske i pekarske industrije.

- Tražili smo da se ukine uredba kojom je propisano da saglasnost na povećanje cene hleba daju lokalne zajednice ili da se o tome odlučuje na republičkom nivou, jer je hleb jedini proizvod koji je ostao na nekom režimu, dok se cene za mleko, ulje i šećer slobodno formiraju. Hleb će sigurno poskupeti nakon 10. septembra, a naša je obaveza da sa Republičkim zavodom za cene naredne sedmice uradimo kalkulaciju i utvrdimo realnu cenu hleba. Procene su da bi vekna mogla da košta 1,20 ili 1,30 KM - rekao je predsednik Odbora pekara RS Saša Trivić.

On je istakao da su pekari i juče dobili informacije da zbog svakodnevnog rasta cena pšenicu niko neće da prodaje, zbog čega su i zatražili od Vlade da oformi robne rezerve kako bi se ublažile posledice u slučaju njene nestašice.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.