GORI BALKAN: Toplotni udar na bivšu Jugu!

Izvor: Kurir, 18.Jun.2013, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GORI BALKAN: Toplotni udar na bivšu Jugu!

U ambulantama u BiH ističu da je zavladao takozvani letnji virus, koji kod građana izaziva povraćanje, dehidraciju i vrtoglavice

ZAGREB/SARAJEVO/PODGORICA - Talas velikih vrućina koji je prethodnih dana zahvatio većinu evropskih zemalja stigao je i u region, smenivši visokim temperaturama s početka juna promenljivo, kišovito, u planinskim predelima čak i snežno vreme.

Meteorolozi tvrde da će i naredni dani biti tropski vreli, a lekari upozoravaju na oprez koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << podrazumeva adekvatnu zaštitu od sunca posebno u najtoplijim delovima dana.

Hrvatska

Prvi dan sedmice u Zagrebu je zabeležen apsolutni datumski rekord od 33,8 stepeni Celzijusa i prema očekivanju stručnjaka do kraja sedmice temperature vazduha u Hrvatskoj će još malo rasti, pa ni novi temperaturni rekordi neće biti iznenađujući.

Porast temperature, i najniže i najviše dnevne, biće takav da će vrednosti nadmašiti kritične - one nakon kojih se povećava opasnost od toplotnog talasa i na zdravlje.

To se posebno odnosi na period od utorka do petka i to najpre u srednjoj i istočnoj Hrvatskoj, gde će najviša temperatura vazduha većinom biti iznad 33 stepena, a ni tokom noći se neće spuštati ispod 20. podeoka Celzijusove skale.

Bosna i Hercegovina

Prvi toplotni talas stigao je i u Bosnu i Hercegovinu.Ovih dana živa u termometru u BiH prešla je 35 stepeni, u Hercegovini se narednih dana očekuje i 38 stepeni Celzijusa, a klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Željko Majstorović potvrdio je Dnevnom avazu da će i jul i avgust biti rekordne temperature.

U ambulantama ističu da je zavladao takozvani letnji virus, koji kod građana izaziva povraćanje, dehidriranje i vrtoglavice, pa su u poslednja dva dana u BiH intervencije povećane za oko 40 odsto.

Crna Gora

I Crna Gora će narednih dana biti na udaru toplog tropskog talasa koji će usloviti neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine - dneve temperature će dostizati i do 38 stepeni.

Makedonija i Slovenija

Toplo će biti i u Makedoniji, dok će u Ljubljani biti nešto svežije, odnosno temperatura će se kretati u rasponu od 30. do 34. stepena Celzijusove skale.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

GORI BALKAN: Toplotni udar na bivšu Jugu!

Izvor: medio.rs, 18.Jun.2013

U ambulantama u BiH ističu da je zavladao takozvani letnji virus, koji kod građana izaziva povraćanje, dehidraciju i vrtoglavice

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.