Akcija „Albatros“: SIPA pretresala na 14 lokacija, 16 osoba uhapšeno

Izvor: Blic, 06.Feb.2018, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcija „Albatros“: SIPA pretresala na 14 lokacija, 16 osoba uhapšeno

Više osoba je uhapšeno tokom akcije kodnog naziva “Albatros”, sprovedene u cilju borbe protiv ilegalnih migracija.

Po nalogu tužioca iz Posebnog odeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, od ranih jutarnjih sati, više desetina policijskih službenika Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), proveli su akciju kodnog naziva “Albatros”.

- Slobode je lišeno 16 osumnjičenih osoba, a izvršen je pretres na 14 lokacija na području Kantona >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Sarajevo, Unsko-sanskog kantona i Tuzlanskog kantona. Istovremeno, na području navedenih kantona službenici Službe za poslove sa strancima BiH izvršili su kontrolu u 8 objekata, za koje se raspolagalo saznanjima da se u njima smeštaju ilegalni migranti – saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilac iz Posebnog odeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju nalazi se u SIPA-i, odakle se koordiniraju rad i aktivnosti policijskih službenika na terenu.

Akcija je usmerena prema osobama koje su osumnjičene da su kao organizovana kriminalna grupa vršile krijumčarenje, iz BiH na područje Hrvatske pa dalje u zemlje EU, većeg broja državljana Srbije sa područja Kosova, koji nisu imali važeće putne isprave, sve sa ciljem da se materijalno okoriste ilegalnim prebacivanjem stranih državljana za dogovorenu novčanu nagradu.

Osobe koje su pod istragom u okviru navedenog predmeta, osumnjičene su za krivično delo organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog dela ‘krijumčarenje migranata’ iz člana 189a. stava 1. u vezi sa krivičnim delom krijumčarenje ljudi iz člana 189. KZ-a BiH.

- Ova akcija je odlučan korak u borbi pravosudnih i policijskih institucija u BiH protiv ilegalnih migracija i krijumčarenja emigranata.

Nakon provedenih aktivnosti, osumnjičene osobe će biti predate postupajućoj tužiteljki koja će nakon ispitivanja osumnjičenih doneti odluku o pokretanju predloga za određivanje mere pritvora ili mera zabrane te ostalim aktivnostima u skladu sa zakonom – navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.