Sve bliže velikom prasku

Izvor: Blic, 31.Mar.2010, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve bliže velikom prasku

Naučnici u CERN-u juče su tačno u 13.06 časova uspeli da izazovu sudar dva snopa protona pri rekordnoj, do sada neostvarenoj energiji, od sedam teraelektron-volti u Velikom hadronskom kolajderu. Zahvaljujući video linku koji je postavljen na beogradskom Fizičkom fakultetu, svi koji su želeli mogli su da posmatraju tok eksperimenta u kome su učestvovali i naučnici iz Srbije.

Dobijeni rezultati trebalo bi da nauku približe trenutku kada je nastao univerzum.

Amfiteatar >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Fizičkog fakulteta u Beogradu bio je mali da primi sve studente, znatiželjnike i naučnike, koji su juče u 8.30 časova došli da putem video linka prate izvođenje najkompleksnijeg i najskupljeg eksperimenta. Zahvaljujući srpskim fizičarima koji su poslednjih 13 godina aktivno radili na ovom projektu, Srbija je bila ravnopravni učesnik u projektu vrednom oko 4,5 milijardi evra. Iako je sudar dva protonska snopa najavljen za devet sati, do njega nije došlo jer se u jednom trenutku jedan od snopova u akceleratorskom prstenu "izgubio".

Međutim, to nije uznemirilo nikoga jer je u direktnom uključenju iz kontrolne sobe Instituta u CERN-u, doktorant Predrag Milenović objasnio da se radi o problemu sa jednim od magneta. Kada su snopovi protona dostigli najavljenu brzinu koja iznosi 99,999 odsto brzine svetlosti, tačno u 13.06 časova uspešno je izazvan sudar. Iako nije veliki prasak, jučerašnja simulacija je nešto najbliže tome i samo prvi u nizu eksperimenata koji će se neprekidno odvijati naredne dve godine. Nakon toga, fizika koju smo poznavali možda neće biti ista. Kada je prva uspešno ostvarena kolizija potvrđena, kontrolnom dvoranom Velikog hadronskog kolajdera prolomili su se klicanje i aplauz.

- Došlo je do prvog sudara i procene su da će oni trajati još nekoliko sati. Ne mogu da vam opišem uzbuđenje koje osećam. Nismo spavali dve noći, ali vredelo je - rekao je Predrag Milenović u drugom uključenju.

- Ideja je da se približimo momentu kada je nastao univerzum. Svaki ovakav sudar jeste simulacija velikog praska, ali naravno da smo još jako daleko od toga. Ipak, nikada do sada nismo imali sudar na ovakvim energijama, tako da se nadamo da ćemo na kraju doći do odgovora na neka pitanja koja će ili izmeniti postojeće teorije ili se nadovezati na njih i dopuniti ih. Otkrića do kojih dođemo mogu u velikoj meri da promene fiziku - istakao je prof. dr Petar Adžić, šef srpske misije u CERN-u, koji je tumačio video link.

Prema njegovi rečima, ova mašina projektovana je za otkrića i predviđeno je da bez prekida radi od 18 do 24 meseca. Nakon toga napraviće se pauza od godinu dana, a zatim će se ponovo pokrenuti. Rezultati dobijeni na ovaj način trebalo bi da pruže odgovore na pitanja o poreklu mase, prirodi tamne materije, primordijalnoj plazmi, materiji i antimateriji. Možda ćemo saznati kako smo nastali, koliko dimenzija postoji i zašto ne vidimo tamnu materiju.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

I srpska desetorka stvarala budućnost

Izvor: 24sata, 31.Mar.2010

Nova era u nauci počela je juče u 13.06 u Evropskom centru za nuklearno istraživanje (CERN), gde je u Velikom hadronskom sudaraču (LHC) izazvan prvi labaratorijski sudar snopova protona pri rekordnoj, do sada neostvarenoj energiji od 7 teraelektronvolti (TeV), što je oko 99,9999 odsto brzine svetlosti...

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.