Joanikije i osam sveštenika oslobođeni optužbi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Feb.2023, 11:01

Joanikije i osam sveštenika oslobođeni optužbi

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i osam nikšićkih sveštenika oslobođeni su optužbi da su 2020. godine postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprečavanju širenja opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali verski obred van verskog objekta — litije ulicama grada.

Tokom suđenja, mitropolit i sveštenici su izjavili da se narod samoinicijativno okupio a da je njihova obaveza bila da ostanu sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svojim narodom i da krenu u molitvenu šetnju.

Odluka je donesena u Osnovnom sudu u Nikšiću, gde su njihovi advokati istakli u završnim rečima da mitropolit i osmorica sveštenika nisu izvršila krivično delo koje im se stavlja na teret.

Kako je kazao advokat Sava Kostić reč je o istorijskom postupku ne samo za pravosuđe, već i za istoriju Crne Gore jer se nikada nije desilo da mitropolit i sveštenici budu uhapšeni od svoje države i policije, a onda da im se sudi.

Prema rečima Kostića radnja krivičnog dela može biti propisana samo Krivočnim zakonikom što ovde nije slučaj. Podsetio je da u Crnoj Gori nije bilo uvedeno vanredno stanje prilikom proglašenja epidemije pa da samim tim, kako je kazao, akti o merama suzbijanja širenja virusa nemaju pravnu snagu.

Advokati su u završnim rečima istakli da 12. maja 2020. godine nije održana litija već molitveni hod, da niko od sveštenika nije pozivao narod da se okupi, kao i da se prvi slučaj zaraze korona virusom u Nikšiću nakon tog dana pojavio tek 23. juna 2020.

Nakon advokata obratio se mitropolit Joanikije koji je kazao da su toga dana uradili jedino ono što su mogli - izašli u susret narodu koji je došao iz pijeteta i poštovanja prema Svetom Vasiliju i krenuli u molitveni hod. Na taj način su, kako je rekao, spriječili mogući haos. "Ovako se narod razišao blagovremeno, svi otišli zadovoljni i bez posledica".

Prema rečima mitropolita, nadležni organi nisu radili svoj posao, a podsetio je da su u tom periodu održavani i politički skupovi i da država, policija i tužilaštvo niu reagovali.

Sveštenik Boban Jokić je kazao da je biti sveštenik čast i čest, ali i odgovornost i obaveza, posebno u ovim, kako ih nazivaju, olujnim vremenima.

Kako je istakao nisu pozivali narod na okupljanje, ali jesu bili sa tim narodom što mu služi na čast i od te časti i odgovornosti ne beži. Kako je istakao, iako mu je bitan sud koji će izreći sudija, mnogo im je bitniji sud naroda, a narod je i tog i ostalih dana kasnije rekao svoje.

Ostali okrivljeni su istakli da je ovaj proces montiran, a da je obaveza sveštenika da tog i svih drugih dana budu sa narodom, kao i uz narod, kao i da nisu pozivali narod na okupljanje, niti je 12. maja 2020. organizovana litija. Svi su istakli da je u ovom postupku, ali i u životu, najvažnije da ostanemo ljudi.

Mitropolit Joanikije, tada episkop budimljansko-nikšićki, i sveštenici su nakon molitvenog hoda bili zadržani 72 sata u zgradi Centra bezbednosti Nikšić, a u gradu pod Trebjesom, kao i u drugim gradovima Crne Gore, organizovani su protesti u znak podrške sveštenicima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kraj: Mitropolit Joanikije oslobođen

Izvor: B92, 02.Feb.2023

Podgorica -- Sud u Podgorici doneo oslobađajuću presudu za mitropolita Joanikija i osam sveštenika SPC u Crnoj Gori..Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije i osam nikšićkih sveštenika oslobođeni su danas optužbi da su 2020. godine postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprečavanju...

Nastavak na B92...

Mitropolit Joanikije i sveštenici oslobođeni optužbe za organizovanje litije tokom zabrane okupljanja

Izvor: VOA, 02.Feb.2023

Osnovni sud u Nikšiću oslobodio je u četvrtak mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i osam nikšićkih sveštenika optužbe da su počinili krivično djelo "nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti", zbog okupljanja hiljada vjernika u Nikšiću na praznik Svetog...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.