NISU IZVRŠILI KRIVIČNO DELO Mitropolit Joanikije i osmorica nikšićkih sveštenika oslobođeni optužbi

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Feb.2023, 12:19

"NISU IZVRŠILI KRIVIČNO DELO" Mitropolit Joanikije i osmorica nikšićkih sveštenika oslobođeni optužbi

Sudija Marko Kojović pročitao oslobadajuću presudu što je ispraćeno burnim aplauzom.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i osam nikšićkih sveštenika oslobođeni su optužbi da su 2020. godine prekršili Krivični zakonik Crne Gore.

Odluka je donesena u Osnovnom sudu u Nikšiću, gde su njihovi advokati istakli u završnim rečima da mitropolit i osmorica sveštenika nisu izvršila krivično delo koje im se stavlja na teret.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Sudija Marko Kojović pročitao oslobadajuću presudu što je ispraćeno burnim aplauzom. Čitanju presude nije prisustvovao tužilac.

Mitropolit Joanikije u završnoj reči je ponovio da 12. maja 2020. godine nije, kao svih prethodnih godina, organizovana tradicionalna litija povodom praznika Svetog Vasilija Ostroškog.

- Narod se sam okupljao, a sveštenstvo je uradilo samo ono što je trebalo i što se od njih očekivalo, pridružili su se svom narodu. Da smo se negde sklonili, verovatno bi nastao haos. Osim toga, taj molitveni hod bi se verovatno pretvorio u politički skup, a to nama nije cilj da se na takav dan pravi politički skup. Molitveni hod se brzo završio, narod se mirno razišao, otišli su zadovoljni - rekao je mitropolit.

Mitropolitu, nekadašnjem episkopu budimljansko-nikšićkom, i sveštenicima, Bobanu Jokiću, Draganu Krušiću, Vasiliju Brboriću, Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Nikoli Marojeviću i Mirku Vukotiću, sudilo se zbog sumnje da su na Dan Svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja 2020. godine, prekršili Krivični zakonik Crne Gore, tako što su postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprečavanju širenja opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali verski obred van verskog objekta - litije ulicama grada.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Oslobađajuća presuda Joanikiju i nikšićkim sveštenicima

Izvor: RTS, 02.Feb.2023

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i osam nikšićkih sveštenika oslobođeni su optužbi da su 2020. godine prekršili Krivični zakonik Crne Gore. . U Osnovnom sudu u Nikšiću, završeno je iznošenje završnih reči odbrane i tužilaštva, a sudija Mirko Kojović...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.