Vučić: Idem u Srebrenicu, ništa od Rezolucije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Jul.2015, 23:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Idem u Srebrenicu, ništa od Rezolucije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Vlada Srbije jednoglasno odlučila da on predstavlja Srbiju u Srebrenici 11. jula. Na vanrednoj konferenciji za novinare u utorak, sat pre ponoći, Vučić je rekao i da je dobio garancije da Rezolucija o Srebrenici, bez izmene teksta, neće biti usvojena u Savetu bezbednosti.

„Imali smo bezbroj konsultacija sa predstavnicima zemalja članica Saveta bezbednosti i lično sam dobio garancije da Rezolucija, osim ako ne dođe >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << do teksta koji ne bude ni nalik tekstu koji je do danas postojao, neće biti usvojena. Zahvalni smo vladama Kine, Rusije i mnogih drugih zemalja koje su nam u ovom procesu pomogle“, rekao je Vučić navodeći da „on može da garantuje“ da Savet bezbednosti ni u sredu neće doneti Rezoluciju o Srebrenici.

Vučić je rekao i da “Rezolucija nije imala za smisao pomirenje i da to mogu da urade samo Srbi i Bošnjaci, koji žive na ovim prostorima”.

U nastavku je saopštio da je Vlada Srbije jednoglasno odlučila da, ukoliko postoje uslovi, on kao predsednik Vlade predstavlja Srbiju u Srebrenici 11. jula.

"Takvu odluku smo doneli jednoglasno zato što smatramo da mi, Srbi, imamo obavezu da budemo ozbiljni i pokažemo da poštujemo druge žrtve, jer tako će oni početi da poštuju naše. Pozivam Izetbegovića da bilo kada sa njim posetim i srpska stratišta”, rekao je Vučić.

Na pitanje na koje uslove misli, odgovorio je da Srbija sa svoje strane nema nikakve posebne uslove i da je mislio na stavove predsednika opštine Srebrenica Ćamila Durakovića, Majke Srebrenice i bošnjačkog člana Predsedništva BiH.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.