Vučić: Rezolucija neće biti usvojena ni sutra

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Jul.2015, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Rezolucija neće biti usvojena ni sutra

Savet bezbednosti ni sutra neće doneti rezoluciju o Srebrenici, uveren je premijer Aleksandar Vučić koji je rekao da je lično dobio takve garancije i dodao da misli da nema mogućnosti da dođe do promene u tom stavu.

Osim, kako je rekao, ako ne dođe do teksta koji ne bude ni nalik tekstu koji je do danas postojao.

"Smatramo da ta rezolucija nije imala za smisao pomirenje", rekao je premijer na vanrednoj konferenciji za novinare nakon sednice Vlade Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<
Srbija ovu vest, rekao je Vučić, ne doživljava kao pobedu jer u Srebrenici, kao i bilo gde drugo na prostoru bivše Jugoslavije, nema pobednika već samo žrtava koje zahtevaju pijetet i poštovanje.

Vučić se zahvalio Ruskoj Federaciji, Kini, Venecueli i Angoli na podršci u Savetu bezbednosti.

On je naglasio i da Rusija neće promeniti tokom noći stav kad je reč o predlogu britanske rezolucije o Srebrenici i ponovio da taj dokument neće biti usvojen ni sutra.

"Ukoliko do promene stava dođe to ne bi bilo na naš obraz. Ali toga neće biti", izjavio je premijer.

Govoreći "kao premijer zemlje koja nije svetska sila", zemlje koja ne želi da bude ponižena, Vučić je rekao: uradili smo sve da svoju zemlju zaštitimo.

"Pitate me da li je moguće da se stvari tokom noći promene. Imao sam više razgovora, a razgovarao je i (Ivica) Dačić.. Poznajući te ljude promene stava neće biti", ponovio je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji nakon sednice Vlade Srbije on je rekao da ništa nije zahtevano od Rusije.

"Mi nismo to tražili od Moskve, Rusija je velika sila, mi smo mala zemlja... Ništa nismo nudili, a Rusi nisu ništa tražili. Rusija se ponašala u skladu sa principima koje poštuje", naveo je premijer.

Na insistiranje novinara da kaže kolika će biti cena ruskog veta u Savetu bezbednosti na rezoluciju o Srebrenici, premijer je primetio da se zamalo kladio da će to pitanje biti postavljeno.

"Nikakve cene nema, niti nam je šta ko tražio, niti smo šta nudili. Mi ništa nismo nudili sem prinicpa, sem poštovanja međunarodnog prava, odbrane od poniženja našeg naroda i naše zemlje. Moram da priznam da ruski partneri nisu tražili ništa od nas", rekao je Vučić.

Vučić će predstavljati Srbiju u Srebrenici 

Vučić je izjavio i da će prisustvovati komemoraciji ratnog zločina u Srebrenici 11. jula, ukoliko budu postojali uslovi za to.

"Takvu odluku smo doneli jednoglasno zato što smatramo da mi, Srbi, imamo obavezu da budemo ozbiljni i pokažemo da poštujemo druge žrtve, jer tako će oni početi da poštuju naše", rekao je Vučić novinarima nakon sednice Vlade na kojoj je odluka doneta.

Na pitanje na koje uslove misli, odgovorio je da Srbija sa svoje strane nema nikakve posebne uslove.

On je kazao da su države bivše Jugoslavije u svom sukobu stvorile "naciju veću od svih naših nacija zajedno - naciju besmislenih žrtava", i pozvao člana Predsednišva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića da sa njim "bilo kad" poseti i srpska stratišta.

Predsednik Vlade istakao je da će u Srebrenici predstavljati Srbiju koja priznaje da su pojedinci sa imenom i prezimenom činili zločine, i da je to najbolja moguća poruka pomirenja.

Prema njegovim rečima, najvažnije je da Srbija to radi zbog sebe a ne zbog bilo koga u svetu, jer nema kolektivne krivice ni Srba, ni Hrvata, ni Bošnjaka.

Vučić je naglasio i da "nema potrebe" da stranci mire Srbiju i susede, upitavši koga su ikad pomirile rezolucije.

Vučić: Sramota je blaga reč 

Vučić je rekao da je sramota blaga reč kojom bi mogao da okarakteriše izjavu reditelja Kokana Mladenovića da 5. oktobra nije bilo prollivanja krvi, ali da misli da je vreme da se to sada dogodi.

"Taj čovek (Mladenović) koji priziva na krvoproliće govori o sebi. Šta god da kažem bilo bi malo. Vi znate da imamo i politicke predstavnike koji su prizivali ukrajinski scenario u Srbiji, a sada su u mišjoj rupi. Oni govore o sebi ni o kome drugom", rekao je Vučić.

Sramota je, kazao je, da radnici iz kulture takve reči koriste. "Sramota je blaga reč kojom bih to opisao", kazao je premijer.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Idem u Srebrenicu, Rezolucija neće biti usvojena

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Jul.2015

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je dobio garancije da Rezolucija o Srebrenici, bez izmene teksta, neće biti usvojena na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija...Vučić je rekao i da je Vlada Srbije vanrednoj sednici jednoglasno odlučila da on, kao predsednik Vlade predstavlja...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Vučić: Rusi za veto nisu ništa tražili, a mi nismo ništa nudili

Izvor: Vostok.rs, 08.Jul.2015, 09:31

08.07.2015. -..Savet bezbednosti ni sutra neće doneti rezoluciju o Srebrenici, uveren je premijer Aleksandar Vučić koji je rekao da je lično dobio takve garancije i dodao da misli da nema mogućnosti da dođe do promene u tom stavu...Osim, kako je rekao, ako ne dođe do teksta koji ne bude ni nalik...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.