Vlada Crne Gore: Pet mitova o zakonu o slobodi veroispovesti

Izvor: RTS, 22.Dec.2019, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Crne Gore: Pet mitova o zakonu o slobodi veroispovesti

Na zvaničnom tviter nalogu Vlade Crne Gore objavljeno je pet objava koje su nazvane "pet mitova o zakonu o slobodi veroispovesti". Taj predlog je izazvao mnogo bure u javnosti.
Kako je navedeno, prvi mit je da država otima imovinu verskih zajednica. Vlada Crne Gore kaže da je istina da, ako verska zajednica raspolaže dokazima da je imovinu stekla po danas važećem zakonu, ili zakonu koji je nekada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << važio, država će to poštovati.

"Međutim, ona vjerska kulturna dobra koja su kroz vjekove stvarana od državnog novca, a za koja ne postoje dokazi da pripadaju vjerskoj zajednici, biće upisana kao vlasništvo države", navedeno je na tviteru.
Kao drugi mit, Vlada u Podgorici je navela: "SPC je starija od Crne Gore i svi pravoslavni vjerski objekti u CG su njeno vlasništvo".
Tvrdi se da je istina da u Knjaževini i kasnije u Kraljevini Crnoj Gori, pravoslavna crkva nije bila vlasnik već korisnik verske imovine, budući da nije imala pravo da tom imovinom raspolaže bez odobrenja države.
"Opšti imovinski zakonik Knjaževine CG iz 1888. propisuje: Nepokretna dobra pravoslavnih crkava i manastira ne mogu se nikako prodavati ili inače ustupati, bez naročita dopuštenja državne vlasti", navela je Vlada Crne Gore.
Tvrdi se da je treći mit da država tera verske zajednice da se registruju.
Vlada Crne Gore navodi da verske zajednice nemaju zakonsku obavezu registracije i da će one koje odluče da se ne registruju moći da deluju, ali neće imati svojstvo pravnih lica.
"Registracija je jednostavna procedura, u kojoj državni organ evidentira podatke o imenu, sjedištu, adresi i zastupniku vjerske zajednice", piše na Tviteru.
Četvrti mit, prema navodima crnorogske vlade je da država hoće iz hramova da izbaci SPC i dovede CPC.
Navedeno je da ne postoji nijedna odredba u predlogu zakona koja stavlja u podređen položaj SPC ili bilo koju drugu versku zajednicu.
"Prijestonica Cetinje, a ne SPC, upisana je kao vlasnik Cetinjskog manastira, pa to ni na koji način ne ograničava vjerska prava i slobode u jednom od najznačajnijih vjerskih objekata u Crnoj Gori", istakla je Vlada.
Na kraju, kao peti mit je navedeno da je predlog zakona utvrđen bez dijaloga sa SPC.
Istakli su da su u javnoj raspravi učestvovale i komentare dale sve verske zajednice, kao i akademska zajednica i civilni sektor.
"Predsatvnici Vlade dodatno su konsultovali sve vjerske zajednice pojedinačno. Svi predlozi koji su bili u skladu sa međunarodnim pravnim standardima i javnim ineresom –prihvaćeni su", zaključila je Vlada Crne Gore u objavi na Tviteru.
Inače, juče je u Nikšiću održan Svetovasilijski sabor. U proglasu je poručeno da vlast u Crnoj Gori "danas hoće na mesto Boga da postavi sebe i partijsku državu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vlada Crne Gore odgovarala na "pet mitova o zakonu o slobodi veroispovesti"

Izvor: Radio 021, 22.Dec.2019

Na zvaničnom tviter nalogu Vlade Crne Gore objavljeno je pet objava koje su nazvane "pet mitova o zakonu o slobodi veroispovesti"...Taj predlog je izazvao mnogo bure u javnosti, prenosi RTS...Kako je navedeno, prvi mit je da država otima imovinu verskih zajednica. Vlada Crne Gore kaže da je istina...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.