Veritas: Niko nije odgovarao za zločine na Miljevačkom platou

Izvor: RTS, 20.Jun.2017, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veritas: Niko nije odgovarao za zločine na Miljevačkom platou

Dokumentacioni centar "Veritas" je ukazao da ni 25 godina od zločina koje je hrvatska vojska počinila na Miljevačkom platou u tadašnjoj Republici Srpskoj Krajini (RSK) niko nije procesuiran pred Haškim tribunalom, dok je prvobitna osuđujuća presuda protiv dvojice hrvatskih vojnika i dalje u žalbenom postupku a osuđeni konačnu odluku čekaju na slobodi.
Hrvatska vojska 21. juna 1992. godine napala >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << položaje Teritorijalne odbrane RSK u blizini Drniša, zauzela sedam sela i ubila 40 teritorijalaca, od kojih mnoge nakon predaje, navodi se u saopštenju.
"I umesto da tela poginulih vrate porodicama, hrvatske vlasti naređuju srpskim zarobljenicima, pod pretnjom smrću, da ih bacaju u krašku jamu u predelu Ljut u blizini zaseoka Bačić. Hrvatska radio-stanica Split u maniru krajnjeg cinizma višekratno je emitovala imena poginulih srpskih boraca uz zvuke srpske nacionalne himne sa raznim pogrdama", navodi se u saopštenju.
"Veritas" je dodao da su ostali preživeli zarobljenici bili mučeni u zatvorima u Šibeniku, Splitu i Zagrebu i da su razmenjeni u avgustu 1992. godine.
Ta organizacija je podsetila da, uprkos obilju dokaza, niko od počinilaca nije odgovarao za zločine pred Haškim tribunalom.
Sud u Splitu je u septembru 2014. godine osudio Antu Babca (52) i Mišu Jakovljevića (46) na tri godine i osam meseci odnosno tri godine zatvora, zbog toga što su kao pripadnici odeljenja Vojne policije iz Šibenika ubili u to vreme pedesetsedmogodišnjeg zarobljenika Miroslava Subotića.
Međutim, i taj predmet se po žalbi osuđenih nalazi pred Vrhovnim sudom a osuđenici odluku čekaju na slobodi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.