Izvor: B92, 02.Apr.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki privredni rast Slovenije

Ljubljana -- Slovenija, kao prva zemlja iz bivše Jugoslavije koja je ušla u Evropsku uniju, ima veliki privredni rast.

U prošloj godini privredni rast bio je na rekordnom nivou i u velikoj meri doprineo otvaranju novih radnih mesta. Uspostavljanje evropskih standarda i primena zakonskih odredbi Unije dodatno su pomogli, kako običnim građanima, tako i slovenačkim privrednicima. Prosečna plata u Sloveniji dostigla je 900 evra.

Silva Petrović je iz Beograda došla >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Ljubljanu početkom devedesetih godina. Po dolasku, odlučila je da osnuje svoje preduzeće i posao sa slušnim aparatima nastavi u drugoj zemlji.

Ona kaže da je procedura veoma jednostavna i da je trajala svega petnaestak dana, a dodaje da je država pružila dodatne olakšice.

"Prvih nekoliko godina nismo trebali da plaćamo porez. To nam je mnogo pomoglo. Mislim da je to bilo do 1999. godine, nakon toga normalno plaćamo porez i za zdravstvene usluge, čak i za ove trgovačke usluge, prodaju jer imamo i slušne aparate, tako da je to sasvim normalno", kaže Silva Petrović, audioprotetičarka.

Ulazak Slovenije u Evropsku uniju bio je presudan za poboljšanje kvaliteta života, ali i za poslovnu klimu.

Zemlji se otvorilo ogromno tržište, koje je omogućilo konkurentnim kompanijama da unaprede svoju proizvodnju i povećaju broj radnih mesta.

Takođe, pojavile su se i druge pogodnosti.

"Od kako smo u EU, ne plaćamo carinu, nego samo poreze. Pre je roba dolazila za 15-20 dana, dok nam carina odobri, a sada, juče poručimo, za dva dana dobijemo. Da li je to iz Danske ili Švajcarske ili Francuske, nebitno odakle dolazi, dolazi za dva dana", kaže Silva Petrović.

Usvajanjem zakona o zajedničkom ulaganju, Slovenija je počela i finansijski da pomaže osnivanje malih i srednjih preduzeća.

U slovenačkom budžetu za te potrebe trenutno ima više od 35 miliona evra

"Prošle godine usvojili smo novi zakon o zajedničkim ulaganjima, tako da imamo zakonski okvir za takvu vrstu poslovanja. Usvojili smo poreske olakšice, tako da ukoliko osnivate kompaniju po tom zakonu, odnosno kompaniju sa udruženim kapitalom, ne plaća se porez na kapitalnu dobit koju ostvarite. Takođe, porez na profit je nula odsto. To je način da sredstva i kapital nađu put do novih ideja", rekao je Tomaž Jeršič, državni sekretar ministarstva privrede Slovenije.

Uprkos verovanju da slovenačke kompanije najviše izvoze na tržište bivše Jugoslavije, ono je na drugom mestu.

Na tržište Evropske unije ode skoro 75 odsto ukupnog izvoza Slovenije, a to je oblast u kojoj su Slovenci najviše profitirali.

"Najviše se vidi na izvozu, a vidi se i na manjim troškovima. Nestale su carine i neke druge stvari koje su se pre plaćale, a više ne. Tržište je otvoreno, otvoreno je tržište radne snage i to se sada vidi u pozitivnom smislu", kaže Petra Sovdat iz dnevnog lista "Finance".

Ona dodaje da u prošloj godini nije bilo pada u pojedinim oblastima jer su "trendovi bili vrlo dobri".

Iz godine u godinu, privredni rast u Sloveniji je sve veći.

Prema poslednjim podacima, samo u prošloj godini on je iznosio 6,1 odsto, što je najviši privredni rast od 1991. godine, kada je Slovenija proglasila nezavisnost.

To je doprinelo i velikom otvaranju novih radnih mesta, najviše u malim i srednjim preduzećima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.