Ustavni sud Hrvatske: Za dom spremni nije u skladu sa ustavom

Izvor: RTS, 05.Jun.2020, 16:35

Ustavni sud Hrvatske: "Za dom spremni" nije u skladu sa ustavom

Ustavni sud Republike Hrvatske izdao je saopštenje u kojem se navodi da pozdrav "Za dom spremni" nije u uskladu sa ustavom te države.
Hrvatski Ustavni sud je saopštenje objavio kao odgovor na učestala pitanja i zahteve za komentarom odluke većine sudija zagrebačkog Visokog prekršajnog suda, koja je na sednici suda 3. juna odlučila da poklič "Za dom spremni" na početku pesme "Bojna Čavoglave" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Marka Perkovića Tompsona nije prekršaj.

Na početku saopštenja, navedeno je da Ustavni sud Republike Hrvatske ne komentariše odluke i rešenja sudova izvan postupaka iz njegove nadležnosti.
"Svoja pravna stajališta i ocjene Ustavni sud izražava i iznosi u odlukama, rješenjima i izvješćima koje donosi u Ustavom propisanim ustavnosudskim postupcima", piše u saopštenju.
Istaknuto je da je Ustavni sud Republike Hrvatske već nekoliko puta izrazio jasan stav prema pokliču "Za dom spremni".
"U odnosu na pozdrav 'Za dom, spremni', Ustavni sud je u nekoliko svojih odluka izrazio jasno stajalište da je riječ o ustaškom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske, te da taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske", piše u saopštenju.
Reakcija na kontroverznu odluku sudija Visokog prekršajnog sudaVećina sudija zagrebačkog Visokog prekršajnog suda je na sednici održanoj 3. juna odlučila da poklič "za dom spremni" na početku pesme "Bojna Čavoglave" Marka Perkovića Tompsona nije prekršaj.
Na sednicu su bili pozvane sudije svih odeljenja tog suda, a od ukupno 23 sudije odazvalo ih se 20.
Od dvadeset prisutnih, čak petnaest ih je glasalo za stav da je taj poklič na početku Tompsonove pesme dopušten, četvoro je zauzelo stanovište da je javna upotreba tog pokliča uvek i u svim okolnostima pa i u Tompsonovom slučaju protivzakonita i predstavlja prekršaj dok se se jedan sudija uzdržao.
Time je više od dve trećine sudija Visokog prekršajnog suda potvrdilo spornu presudu koju je prošle godine donelo veće tog suda kojem predsedava Anđa Ćorluka, a članice su mu Ivana Mašić i Mirjana Margetić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.