U Sloveniji 59 umrlih od KOVID-19, povećanje kazni za nepridržavanje mera

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Nov.2020, 16:05

U Sloveniji 59 umrlih od KOVID-19, povećanje kazni za nepridržavanje mera

U Sloveniji je u poslednja 24 sata, od 5.596 testiranih, virus potvrđen kod 1.302 osobe, a od posledica KOVID-19 umrlo je čak 59 ljudi, najviše u jednom danu do sada, objavila je danas slovenačka vlada koja traži drastično povećanje kazni za one koji se ne pridržavaju mera.

Podaci nisu nimalo ohrabrujući, a epidemija se ne smiruje, rekao je na konferenciji za novinare portparol vlade za KOVID-19 Jelko Kacin, dodavši da se ne može govoriti o pojedinim žarištima jer je >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << virus raširen u celoj zemlji, prenela je Hina.

Jedan od uzroka presporog smirivanja epidemije je, kako se smatra, nepridržavanje epidemioloških mera, pa je vlada uputila u parlament predlog izmena zakona o epidemiji zahtevajući drastično povećanje kazni za prekršioce, tako da bi se maksimalne kazne povećale na čak 10.000 evra s 400 evra koliko su iznosile proletos.

Opozicija smatra da je takvo sankcioniranje neproporcionalno i traži da vlada uspostavi bolju komunikaciju s građanima.

Kako prenose slovenački mediji, epidemiolozi ipak vide pozitivan pomak, a to je činjenica da je pre sedam dana broj novih dnevnih zaraza bio veći - 1.391. Osim toga, smanjen je i udeo pozitivnih testova pa sada iznosi 23 odsto, dok se prošle nedelje kretao i do 30 odsto.

S druge strane, epidemiologe zabrinjava što je uprkos svim restriktivnim merama broj novih zaraza i dalje visok, da se povećava broj hospitalizovanih, ali i broj umrlih.

Za razliku od prvog talasa epidemije proletos kad je bilo 108 umrlih taj broj je sada 1.156. Virus je ušao u gotovo sve domove za starije i nemoćne, dok je u provm talasu zahvatio samo svaku desetu takvu ustanovu.

Po podacima koje je objavilo ministarstvo zdravlja, broj aktivnih slučajeva zaraze virusom trenutno je 20.337, 14-dnevna incidencija iznosi 970, a i dalje se povećava broj onih koji traže pomoć u bolnicama.

U bolnicama je trenutno 1.299 pacijenata, od kojih 204 na odeljenjima intenzivne nege.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.