U Mariboru Akademija povodom 800 godina samostalnosti SPC

Izvor: RTS, 26.Jan.2019, 21:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Mariboru Akademija povodom 800 godina samostalnosti SPC

U Mariboru se održava Akademija povodom 800 godina samostalnosti SPC i 600 godina od dolaska prvih pravoslavaca u Sloveniju.
Posetioci će uz učešće horova mariborskih horova moći da vide i predstavu o razvoju SPC u Sloveniji i odnos između srpskog i slovenačkog naroda.

U predstavi će biti prikazan i lik Katarine Kantakuzine Branković, ćerka Đurađa Branković koja je udadbom za celjskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << grofa Urliha II pokrenula dolazak pravoslavaca na prostore današnje Slovenije.
Govoreći za RTS mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije je istakao najteže i najlepše trenutke za Srbe u Sloveniji. 
"Najteži period je vreme Drugog svetskog rata kada sue pored stradanja sveštenika porušena i dva hrama u Mariboru i Celju ali i period raspada SFRJ. Crkveni život je sada u razvoju i naš narod se upravo okuplja oko crkve i ono što raduje je da je sve više mladih", rekao je mitropolit Porfirije.
Uz svečanu Akademiju u Mariboru, prema rečima mitropolita zagrebačko-ljubljanskog i sve druge eparhije obeležavaju jubilej 800 samostalnosti SPC.
"Mi smo večeras spojili tri jubileja: 800 godina autokefalnosti SPC, Svetog Savu a obeležavamo i 600 godina od rođenja Katarine Kantakuzine za čiji dolazak u Sloveniju vezujemo i dolazak Srba na ovaj prostor", rekao je za RTS mitropolit Porfirije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

U Mariboru Akademija povodom 800 godina samostalnosti SPC

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2019

U Mariboru se večeras održava Akademija povodom 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i 600 godina od dolaska prvih pravoslavaca u Sloveniju, a počasni pokrovitelji ove svečanosti su predsednici dve države, Aleksandar Vučić i Borut Pahor...Posetioci večeras, uz učešće horova mariborskih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.