Stranci skidaju kajmak

Izvor: Politika, 13.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranci skidaju kajmak

Podgorica - Crnogorski stručnjaci i njihova preduzeća najamna su radna snaga u svojoj Crnoj Gori, iako su eksperti u trenutno najprofitabilnijim zanimanjima kao što su recimo inženjering, projektovanje, građevinarstvo, menadžment... Najznačajnije poslove dobijaju strana preduzeća dok se domaća, posebno mala i srednja, zapostavljaju, iako plaćaju sve dažbine i praktično izdržavaju državu, ocenjeno je juče u Privrednoj komori Crne Gore.

Rukovodstvo Odbora Udruženja malih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i srednjih preduzeća PKCG poručilo je da mora biti posla za taj sektor kako bi se razvijao.

"Poslovi se dele stranim preduzećima, koje onda nas uzimaju kao podizvođače, odnosno sluge", rekao je Branislav Brajović iz podgoričke kompanije EMI, koja se bavi inženjeringom. "Država treba da omogući malim i srednjim preduzećima da na tenderima ravnopravno učestvuju kao i strane kompanije. Ispada da su ovi Turci i Španci pametniji od nas. Stalno smo nekome za petama, a u stvari smo daleko ispred njih."

Za predsednika Odbora Vladimira Mrvaljevića problem je u uslovima za učešće na tenderima, jer je uslov za učešće "najčešće ostvareni promet od nekoliko miliona evra u prošloj godini, što odmah eliminiše crnogorska preduzeća. Čemu to ako iza preduzeća stoji banka kao garancija", upitao je on.

Mali i srednji privrednici zamerili su to što sednicama Odbora ne prisustvuju predstavnici Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća, koje preduzetnici uglavnom ne poznaju, "niti znaju šta rade i gde su".

Po rečima Marka Škrelje iz ulcinjskog "Đovani trejda", problem ovim preduzećima jeste i kadar koji treba preko Zavoda za zapošljavanje doškolovati, jer se "ne isplati da investira u kadar, zato što kada nekog radnika obuči za određeni posao, on mu pobegne u drugu firmu".

Udruženje malih i srednjih privrednika je predložilo da se u vladinim merama ekonomske politike za narednu godinu nađu i konkretne aktivnosti za stvaranje stabilnog i stimulativnog ambijenta za brži razvoj preduzetništva. Oni predlažu i da se usvoji poseban zakon o ovim preduzećima u Crnoj Gori, po ugledu na zemlje regiona i razvijene tržišne ekonomije, kao i strategija njihovog razvoja od ove do 2010. godine.

U Predlogu mera ekonomske politike za narednu godinu koju je pripremio Odbor precizirano je da treba "nastaviti sa kreiranjem stimulativnog poreskog sistema, smanjiti obim sive ekonomije, visoke kamatne stope na bankarske kredite treba zameniti određenim delom novca iz budžeta za profitabilne projekte", ali je neophodno zaštititi i domaću proizvodnju, kroz antidamping, kompenzatorne carine, zaštitu od prekomernog uvoza kao i pojačanje kontrole ispravnosti atesta i sertifikata".



[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.