Solana: Dogovor lidera u BiH ključan za njenu evropsku budućnost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Nov.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Solana: Dogovor lidera u BiH ključan za njenu evropsku budućnost

BANJA LUKA - Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Havijer Solana pozdravio je dogovor o ključnim reformskim pitanjima koji su postigli lideri vodećih stranaka u Bosni i Hercegovini, ocenivši da je to korak u pravom smeru i dogovor prema evropskoj budućnosti.

Predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik, Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić i Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović postigli su u subotu dogovor da ustav >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << BiH treba da bude menjan amandmanima i uz stručnu pomoć međunarodnih institucija.

Solana je u intervjuu banjalučkom "Glasu Srpske" potvrdio da je pripremljen izveštaj sa razmišljanjima u vezi sa osnaženim angažmanom EU u BiH, ali nije želeo da prejudicira odluke Saveta za primenu mira o tranziciji Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR).

"Dogovor postignut u subotu o ključnim pitanjima za evropsku budućnost BiH je korak u pravom smeru. Očekujemo da taj politički sporazum sad bude pretočen u konkretna dela u odgovarajućim institucijama, kako bi zemlja zaista mogla ići napred", rekao je Solana.

Govoreći o budućem angažmanu međunarodne zajednice u BiH, Solana je rekao da je vidno da u BiH postoji snažan konsenzus oko pristupa u EU i stoga razmatraju načine na koji EU može pomoći BiH da krene napred, zajedno sa organima BiH.

"Mi naravno možemo samo pomoći, a na vama je da se pobrinete da do toga i dođe. Mi smo pripremili izveštaj sa našim razmišljanjima u vezi sa osnaženim angažmanom u BiH", rekao je Solana.

On je napomenuo da ne želi da prejudicira odluke Saveta za implementaciju mira o tranziciji OHR prema EU, ali je, kako navodi, vreme da počnemo da planiramo aktivnosti za osnaženu ulogu EU u BiH.

Solana očekuje da bi se to moglo desiti negde naredne godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lajčak pozdravio dogovor lidera u BiH

Izvor: RTS, 09.Nov.2008, 13:37

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Miroslav Lajčak pozdravio je dogovor o ključnim reformskim pitanjima, koji su postigli lideri vodećih političkih stranaka u BiH. ."Konstruktivan pristup rešavanju problema je ono što međunarodna zajednica...

Nastavak na RTS...

EU pozitivno o strategiji za BiH

Izvor: B92, 10.Nov.2008

Brisel, Ljubljana, Banjaluka, Sarajevo -- Savet ministara Evropske unije pozdravio je na sastanku u Briselu novu strategiju Unije prema Bosni i Hercegovini...Strategiju su pripremili Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana i evropski komesar za proširenje Oli...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.