Izvor: B92, 10.Nov.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU pozitivno o strategiji za BiH

Brisel, Ljubljana, Banjaluka, Sarajevo -- Savet ministara Evropske unije pozdravio je na sastanku u Briselu novu strategiju Unije prema Bosni i Hercegovini.

Strategiju su pripremili Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana i evropski komesar za proširenje Oli Ren, a ona predviđa jačanje uloge EU nakon zatvaranja Kancelarije Visokog predstavnika (OHR).

U zaključcima sastanka, Savet ministara je naglasio svoju "podršku tranziciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od OHR ka pojačanom prisustvu EU",te je pozvao lidere u BiH na dodatne napore da bi se ispunili ranije dogovoreni uslovi za zatvaranje OHR.

Milibend: Neophodne reforme

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Milibend poručio je političkim liderima u BiH da su toj državi neophodne reforme, ako žele da iskoriste veliku priliku koja im se nudi u EU.

Milibend je večeras doputovao u kratku posetu Sarajevu, a na aerodromu je rekao novinarima da evropski lideri žele da vide BiH u Evropskoj uniji, ali da je za to potreban veći angažman političara u BIH.

Ministri spoljnih poslova EU su izrazili svoju "duboku zabrinutost" zbog ponovnog korišćenja "nacionalističke retorike" i "donošenja jednostranih odluka od strane pojedinih zvaničnika koji dovode u pitanje zajedničke kompetencije i osnove države".

"Te izjave i ti akti kompromituju neophodne reforme za budućnost zemlje", ističe se u tekstu.

Savet je pozvao lidere u BiH da obnove napore da bi se ostvarile neophodne reforme koje bi obezbedile napredak na putu ka EU.

U tom kontekstu, Savet je izrazio "zadovoljstvo zbog dogovora postignutog između tri vodeće bosanske partije" pre dva dana, te je pozvao na "brzu konkretizaciju ovih predloga i pozvao bosanske političke snage da se okupe oko ovog projekta".

Ministri su pozitivno primili Renov i Solanin izveštaj. U tom dokumentu ističe se da je cilj strategije da se "obezbedi stabilnost u BiH i nastavi napredak po pitanju ključnih reformi".

Ren i Solana ističu da Bosna ima "jedinstvene izazove" i da je neophodno "jako međunarodno angažovanje, uključujući i aktivno korišćenje svih mehanizama EU, da bi zemlja nastavila put ka Uniji".

Suština predloga ide ka tranziciji od Kancelarije međunarodnog predstavnika ka snažnijem lokalnom upravljanju, uz pojačanu podršku EU.

Evropski zvaničnici u dokumentu ističu da je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju bio dobar korak napred, ali da, "na žalost, to nije sprečilo pogrošanje političke situacije u BiH poslednjih meseci".

"BiH mora da pokaže više političke odgovornosti i veće upravljanje nad reformskim procesom da bi napredovala. Lideri BiH moraju da pretoče svoje reči opredeljenja za članstvo u EU u dela i prave rezultate", ocenili su Solana i Ren.

"Cilj međunarodne zajednice i EU jeste da BiH bude stabilna, mirna i multietnička država, koja odlučno ide ka članstvo u EU", dodaju oni i predlažu šest tačaka strategije.

Prva tačka predstavlja pojačano angažovanje EU u BiH. Evropske integracije predstavljaju oblast o kojoj se slažu svi lideri BiH. To pruža EU jedinstven uticaj i odgovornost", ističe se u tekstu.

Druga tačka se odnosi na pojačano prisustvo EU. Mandat i kancelarija specijalnog predstavnika EU trebalo bi da bude pojačana da bi ogledala situaciju na terenu i potrebe tranzicije", ističe se u tekstu i dodaje da bi Evropska unija trebalo da bude spremna za taj cilj do sredine 2009. godine.

Treća tačka se tiče nove rezolucije Saveta bezbednosti UN. "Ona će biti neophodna da bi se okončao rad Kancelarije međunarodnog predstavnika i mandat visokog predstavila, te da bi se rešila pitanja autoriteta koji proizilaze iz Dejtonskog/Pariskog sporazuma", kaže se u dokumentu.

Četvrta tačka se tiče održavanja jakog angažovanja međunarodne zajednice u BiH, koje se "pokazalo važnim i mora da se nastavi i posle OHR (kancelarija visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH)".

Peta tačka se tiče aktivnog i sveobuhvatnog korišćenja svih dostupnih instrumenata EU. "Evropsko partnerstvo i primena SSP-a trebalo bi da budu vodilje reformi", kaže se u tekstu.

Šesta tačka se tiče "jasnog stava EU o ustavnoj evoluciji". "Ustavna reforma nije uslov niti za zatvaranje OHR niti za dalji put BiH ka EU", navodi se u dokumentu.

"Ipak, ustavni okvir mora da napreduje da bi obezbedio efikasne državne strukture koje će moći da rade na EU integracijama, uključujući neophodnost da se govori jednim jezikom", ističe se u dokumentu i naglašava da EU može da pomogne u tom procesu, ali da on njega mora da vodi sama BiH.

O stavovima Solane možete čitati i u rubrici Drugi pišu.

Rupel: Uvažiti pozitivne pomake u BiH

Ministar spoljnih poslova Slovenije Dimitrij Rupel upozorio je da Evropska unija mora uvažavati i pozitivne pomake u BiH kao što je ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u parlamentu.

Slovenački ministar je govorio na zasedanju Saveta EU za opšte i spoljne poslove EU, saopštilo je ministarstvo u Ljubljani.

Rupel je učestvujući u raspravi upozorio "na neophodnost da EU u tretiranju BiH upozori na neke pozitivne pomake među kojima je sigurno i ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju prošle nedelje u parlamentu BiH".

"Moramo naglasiti i pozitivne vesti", rekao je ministar Rupel, koji je ministre država članica upoznao sa sadržajem razgovora sa ministrom spoljnih poslova BiH Svenom Alkalajem.

Alkalaj ga je upozorio da su u BiH najveći problem odnosi između entiteta, piše u saopštenju i dodaje se da EU "mora nastojati na uspostavljanju 'višeetničke nacije' što je veoma zahtevan zadatak, jer nije reč ni o podeli etničkih prostora ni o loncu za topljenje".

"Na zapadnom Balkanu imamo dva koncepta, dejtonski i ohridski", upozorio je Rupel. "Dejtonski se bazira na razdavajanju entiteta, a ohridski na zajedničkoj odgovornosti za vođenje države", dodao je on.

Prema oceni slovenačkog ministra spoljnih poslova, EU bi morala da podstiče sve strane da rade zajedno. "Potrebno je više saradnje i više zajedničke politike", ocenio je još Rupel.

Dodik zadovoljan

Predsednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo što je na sastanku ministara inostranih poslova Evropske unije u Briselu preovladao realističniji pristup transformaciji Kancelarije visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u Kancelariju specijalnog predstavnika EU.

Dodik je naveo da bi ostanak OHR ugrozio kredibilitet takve međunarodne institucije.

Na organima Bosne i Hercegovine je kakva će dalja ovlašćenja imati OHR. Ako ti organi pristanu da neko upravlja BiH, onda neka tako bude. Ukoliko ne pristanu, veoma će teško biti nametnuti bilo kakvu upravljačku poziciju u BiH, rekao je Dodik.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.