Izvor: B92, 01.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija: Prva godina u EU

Ljubljana -- Prva godina života u EU, Sloveniji nije donela velike promene, ocenjuje slovenačka javnost i politički vrh.

Pre godinu dana Slovenija je, sa još devet država, ušla u Evropsku uniju, u okviru najvećeg proširenja ove organizacije. Istraživanja slovenačkog javnog mnenja pokazuju da bi 67 odsto Slovenaca i danas podržalo ulazak u EU, dok bi 25 odsto bilo protiv. Na referendumu o ulasku Slovenije u EU, 23. marta 2003, za ulazak u EU je bilo skoro 90 osto Slovenaca.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ipak, 33 odsto ispitanih državljana Slovenije smatra da sada žive lošije, dok je sedam odsto mišljenja da se je njihov životni položaj, tokom godinu dana u EU, poboljšao.

Šta muči Slovence

Slobodan prelazak evropskih granica je pozitivna promena, koju najviše osećaju državljani Slovenije, ocenjuje 52 odsto ispitanih, dok su cene životnih potreba, životni standard i traženje posla područja koja su ispitani ocenili kao negativne promene.

Ispitani državljani Slovenije su najpodeljeniji kod pitanja da li je Slovenija ulaskom u EU izgubila svoju državnu suverenost, 51 odsto Slovenaca smatra da jeste, dok 47 odsto da nije.

Za probleme koje tokom poslednje godine ima slovenačka industrija, 42 odsto ispitanih veruje da je u manjoj meri kriva i EU, dok 30 odsto smatra da EU za to ne snosi odgovornost. Takođe,

17 odsto ispitanih Slovenaca protiv je daljeg širenja EU.

Političari zadovoljni

Slovenački premijer Janez Janša ocenjuje da Slovenija ulazak u EU nije osetila kao drastičan prelom ili promenu, već kao normalan put u pozitivnom pravcu, vraćanje u sredinu, kojoj su Slovenci istorijski, kulturno i geografski još od nekada pripadali i dodaje da je Slovenija dobro savladala svoj novi položaj u Evropi i da se efikasno uključila u rad evropskih institucija i oblikovanje politike EU.

Slovenija, međutim, još uvek u zajednički fond EU uplaćuje manje no što iz njega dobija, ali bi mogla da dobija i više kada bi postupci dobijanja tih sredstava bili jednostavniji, ocenjuje slovenački premijer. Prema sadašnjim planovima, Slovenija bi 2007. trebalo da preuzme kao monetu evro.

Slovenija je među prvima ratifikovala Evropski Ustav, iako većina njenih građana ne zna šta on sadrži, niti da uopšte postoji. Teškoće sa kojimase povodom ratifikacije ovog Ustava suočavaju druge članice EU, kao što su Holandija,Velika Britanija, Francuska ili Češka, kao i opasnost da u nekoj od tih država evropski Ustav ne bude ratifikovan, mogu da donekle zaustave proces evropskih integracija, ali ne bi dovele do katastrofe koja bi ugrozila postojanje EU, ocenjuje premijer Janša.

Uprkos velikoj radosti koja je pratila ulazak Slovenije u EU, slovenački političari posle prve godine ocenjuju da se još uvek ne vide veće finansijske posledice slovenačkog članstva, a slovenački predsednik Janez Drnovšek ocenjuje da bi Vlada i parlament Slovenije morali da usmere pozornost na intenzivnije crpljenje sredstava EU, javlja dopisnik B92 Jelica Greganović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.