Prvi krug glasanja za predsednika Mađarske, bez pobednika

Izvor: RTS, 13.Mar.2017, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi krug glasanja za predsednika Mađarske, bez pobednika

Nijedan kandidat za predsednika Mađarske nije osvojio dvotrećinsku većinu poslaničkih glasova koliko je potrebno za pobedu u prvom krugu. Dosadašnjem predsedniku Janošu Aderu za pobedu su nedostajala samo dva glasa.
Očekuje se da će većina poslanika vladajuće partije Fides premijera Viktora Orbana glasati za reizbor Adera u drugom i konačnom krugu glasanja koji će biti održan kasnije danas, a >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u kojem je za izglasavanje pobednika potrebna samo prosta većina glasova, prenosi AP.

Za Adera je u prvom krugu glasao 131 poslanik, a ako u drugom krugu pobedi, osvojiće još jedan petogodišnji predsednički mandat.
Levičarske opozicione partije nominovale su kao kandidata Lasla Majtenjija, bivšeg ombudsmana za zaštitu podataka, koji je osvojio 44 glasa, dok je 24 poslanika krajnje desničarske partije Jobik bilo uzdržano.
Ader (57) je bivši predsednik parlamenta i član Evropskog parlamenta, a često se zalagao za pitanja vezana za zaštitu životne sredine i obezbeđivanje globalnog snabdevanja vodom.
Partija Fides kritikovala je njegovog protivkandidata Majtenjija jer "služi stranim interesima" zbog toga što njegov institut prima finansijska sredstva od Fondacija otvorenog društva čiji je osnivač američki milijarder mađarskog porekla Džordž Soros, navodi američka agencija.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Janoš Ader ponovo izabran za predsednika Mađarske

Izvor: RTS, 13.Mar.2017

Mađarski parlament izabrao je Janoša Adera, dosadašnjeg predsednika Mađarske, na novi petogodišnji mandat. . Kao kandidat vladajuće koalicije, Ader je izabran u drugom krugu glasanja sa 131 glasom, dok se za kandidata...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.