Poslednja deonica autoputa kroz Makedoniju od ponedeljka u saobraćaju

Izvor: Večernje novosti, 22.Apr.2018, 21:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednja deonica autoputa kroz Makedoniju od ponedeljka u saobraćaju

Novoizgrađena deonica autoputa kroz Makedoniju, od Demir Kapije do Smokvice, u ponedeljak u podne biće puštena u saobraćaj SKOPLjE: OD STALNOG DOPISNIKA Poslednju deonicu „Autoputa prijateljstva“ u Makedoniji na panevropskom Koridoru 10, od Demir kapije do Smokvice dugu 28,2 kilometra, u ponedeljak će svečano pustiti u saobračćaj premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Vlade Zoran Zaev, najavljeno je iz administracije u Skoplju. Kako se očekuje, tom činu ceremonijalnog puštanja u saobraćaj kompletne trase kroz Makedoniju autoputa na Koridoru 10, trebalo bi da prisustvuju i predstavnici Direktorata za proširenje Evropske unije (EU), delegacije njene misije u Skoplju, kao i vlasti Grčke. Vrednost radova na pomenutoj poslednjoj deonici autoputa kroz Makedoniju, koje je izvela grčka kompanija Aktor, kako je potvrđeno u Skoplju, dostigla je sumu od oko 280 miliona evra. Projekat je finansiran sredstvima Evropske investicione banke, Banke za obnovu i razvoj, IPA fondova i delom iz državnog budžeta Makedonije. Sutrašnjim uključivanjem u saobraćaj pomenute deonice spojiće se trasa autoputa Koridora 10 kroz Makedoniju od graničnog prelaza Tabanovce na severu do Bogorodice na jugu zemlje duga 180 kilometara. PROČITAJTE JOŠ: PROČITAJTE JOŠ - Kiša ukočila Koridor 10?! - Građevinski radovi su u potpnosti završeni kao i savremeni sistem saobraćajne signalizacije na trasi a uključen je konačno i kontrolni centar za monitoring prometa, potvrđeno je „Novostima“ u resornom Ministarstvu za transport i veze Vlade u Skoplju. Zadovoljavajući standarde EU, Vlada u Skoplju je potpisivanjem aneksa ugovora za izgradnju ove deonice autoputa, dodatno produžila rok završetka radova. U tom delu završeni su građevinski zahvati na dislokaciji dalekovoda i izgradnji kontrolnog centra u Negotinu na Vardaru. Time je za 850.000 evra, uključujući i angažmane nadzornog organa (Francuske firme Ežis) uvećana ukupna cena izgradnje deonice. Gradnja ove deonice u Makedoniji je inače počela još septembra 2012. uz početnu najavu tadašnje vlasti u Skoplju da će saobraćajnica biti gotova za četiri godine. Konačnim puštanjem u saobraćaj poslednje „vezivne“ deonice autoputa skraćuje se i olakšava putovanje Koridorom 10 kroz Makedoniju. Trasa autoputa ove deonice se proteže desnom obalom Vardara demirkapijske klisure sa znatno blažim krivinama i usponima od postojećeg dela saobraćajnice s druge strane reke. BEZ „TESNOG GRLA“ Na deonici starog puta duž leve obale Vardara južno od demorkapijske klisure, (Demir Kapija – Udovo – Smokvica) u crni bilans žrtava teških saobraćajnih nesreća koje su, mahom u periodu letnje turističke sezone registrovane svake godine, kako su „Novosti“ redovno izveštavale, veliki je broj učesnika iz Srbije. Taj surovi bilans žrtava teških saobraćajnih nesreća mahom državljana Srbije, tumačenjima stručnjaka prevashodno se pripisivao umoru vozača u zagušenju prometa na „tesnom grlu“ tog dela puta prema Grčkoj.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Poslednja deonica auto-puta kroz Makedoniju puštena u saobraćaj

Izvor: RTS, 23.Apr.2018, 15:51

Novoizgrađena deonica auto-puta od Demir Kapije do Smokvice otvorena je za saobraćaj, čime je kompletiran Koridor 10 kroz Makedoniju. . U pitanju je 28,2 kilometra duga deonica zahvaljujući kojoj će putovanje auto-putem...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.