Molebani u Crnoj Gori, građani samoinicijativno šetaju u Nikšiću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2020, 20:11

Molebani u Crnoj Gori, građani samoinicijativno šetaju u Nikšiću

PODGORICA, 28. juna (Tanjug) - U više crnogorskih gradova večeras su organizovani molebani povodom Zakona o slobodi veroispovesti, javljaju crnogorski mediji, podsećajući da su odlukama vlasti zabranjene litije, ali ne i okupljanja građana ispred hramova.

Mitropolija crnogorsko-primorska je saopštila da neće biti organizovanih litija, a građani u Podgorici ulaze u hram gde se organizuje moleban.

Molebanu su prisustvovali i studenti okupljeni oko "Studentske inicijative >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za odbranu svetinja", koji su ispred hrama raširili transparent na kojem piše: "Studenti ne daju svetinje".

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služi moleban u manastiru Podlastva u Grblju.

U Baru je, nakon molebana, održana litija oko Sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira, javlja RTCG.

Grupa građana u Nikšiću je, međutim, samoincijativno krenula u protestnu šetnju, prenosi javni servis.

U Sabornom hramu u Nikšiću večeras je, u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovijesti, služen moleban, nakon kojeg je grupa građana samoinicijativno krenula u protestnu šetnju ulicama tog grada.

Protojerej Ostoja Knežević pročitao je saopštenje Episkopskog saveta i pozvao sve okupljene da se nakon molebana raziđu, ali više stotina njih je uprkos tome krenulo u protestnu šetnju nikšićkim ulicama.

Jedan broj građana, koji se zaustavio na nikšićkom Trgu slobode, skandirao je "Ne damo svetinje" "Nikšićani brane svetinje", "Ustala je Crna Gora, svetinja se branit mora".

Okupljeni građani su potom nastavili Njegoševom ulicom, prema Sabornom hramu.

Molebani su organizovani i u Danilovgradu, Kotoru, Herceg Novom i na Žabljaku, navodi RTCG.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.