Molebni za očuvanje svetinja širom Crne Gore, nezadovoljni građani na ulicama Podgorice i Nikšića

Izvor: RTS, 28.Jun.2020, 20:19

Molebni za očuvanje svetinja širom Crne Gore, nezadovoljni građani na ulicama Podgorice i Nikšića

Građani su se okupili ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog usvajanja Zakona o slobodni veroispovesti. Molebni i u Kotoru, Herceg Novom, Budvi, Baru. Građani u Nikšiću samoincijativno krenuli u protestnu šetnju.
Mitropolija crnogorsko-primorska je saopštila da neće biti oraganizovanih litija nakon što je Nacionalno koordinaciono telo za koronavirus odlučilo da zabrani litije, ali i druge javne skupove.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Ipak, kako bi iskazali nezadovoljstvo zakonom, građani su se okupili ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, a Vijesti pišu da građani ulaze u hram gde je organizovan moleban.
Molebanu u Podgorici prisustvuju i studenti okupljeni oko "Studentske inicijative za odbranu svetinja", koji su ispred hrama raširili transparent na kojem piše: "Studenti ne daju svetinje".
Građani u Nikšiću samoinicijativno su krenuli u protestnu šetnju. Prisutni skandiraju "Nikšićani brane svetinje", "Ustala je Crna Gora, svetinja se branit mora", javljaju Vijesti.
Tokom molebana doc. dr Dušan Krcunović pročitao je obraćanje u ime 120 doktora nauka, univerzitetskih profesora i magistara u znak protesta usvajanja Zakona.
"Ono što nas je sabralo jeste donošenje tzv. Zakona o slobodi vjeroispovijesti; zakona čije usvajanje očigledno ima za cilj da razbaštini našu Mitropoliju i naše eparhije. A sa tim i da nas odvoji od našeg ‘stuba i tvrđave Istine', od tradicije koja predstavlja vertikalu vjekovnog postojanja naše zajednice", navodi se, između ostalog, u pismu koje je pročitao Krcunović.
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služio je moleban u manastiru Podlastva u Grblju.
Osim u Podgorici, molebni su organizovani u Budvi, Baru, Danilovgradu, Kotoru, Herceg Novom i na Žabljaku.
Ranije danas, novinari iz Crne Gore uputili su apel da se poštuje osnovno ljudsko pravo na slobodu veroispovesti, ističući da su Eparhije SPC izložene brutalnom progonu od strane vlasti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Umesto litija molebani širom Crne Gore,Amfilohije u Budvi VIDEO

Izvor: B92, 28.Jun.2020

Ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici okupili su se večeras građani kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog usvajanja Zakona o slobodni veroispovesti...Mitropolija crnogorsko-primorska je saopštila ranije da neće biti oraganizovanih litija, a građani ulaze u hram gde je organizovan moleban...Molebanu...

Nastavak na B92...

NAROD NE ODUSTAJE OD ODBRANE SVETINJA: Na molebanima u Crnoj Gori bilo 5.200 ljudi

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Jun.2020, 07:13

Molebani su organizovani u znak protesta zbog Zakona o slobodi veroispovesti...Na molebanima, koje su u nedelju u više gradova organizovale Mitropolija crnogorsko-primorska i eparhije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, prema nezvanicnim podacija policije, bilo je oko 5.200 građana...U Podgorici...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.