Mitropolija najavljuje da će napasti zakon pred Evropskim sudom za ljudska prava

Izvor: RTS, 28.Dec.2019, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mitropolija najavljuje da će "napasti zakon" pred Evropskim sudom za ljudska prava

Jutros su iz pritvora puštena trojica poslanika Demokratskog fronta, a posle sinoćnjeg saslušanja i odluke tužioca o zadržavanju do 72 sata. U znak protesta, najavljena su okupljanja u Trebinju i nedaleko od graničnog prelaza Klobuk, između Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Mitropolija crnogorsko-primorska najavila je do Badnjeg dana strategiju odbrane hramova SPC-a.
Iako su se pozivali na poslanički >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << imunitet, trojica poslanika Demokratskog fronta su sinoć osumnjičeni – Milun Zogović za napad, a Andrija Mandić i Milan Knežević za sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti tokom incidenta u skupštini Crne Gore.

Nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu, određeno im je zadržavanje do 72 sata.
Jutros su pušteni na slobodu i, kako je Mandić poručio, za njih su to samo ogrebotine, jer su spremni da daju i život za Srpsku pravoslavnu crkvu.
Mitropolija crnogorsko-primorska je saopštila da će do Božića na svim hramovima, svaka dva sata, zvoniti zaupokojena zvona, a biće preduzete sve pravne mogućnosti kako bi crkva i njene svetinje bile sačuvane.
Mitropolija najavljuje i da će do Badnjeg dana sastaviti strategiju odbrane hramova SPC.
"Pred samim Evropskim sudom za ljudska prava, mi ćemo naravno, napasti ovaj zakon u onom smislu u kom on izaziva jasno i priziva diskriminaciju između verskih zajednica, odnosno crkava, i po drugim pravnim osnovama. Dakle, čeka nas pravna i svaka druga borba koja sigurno neće stati kada je u pitanju naša crkva", poručuje Vladimir Leposavić, član pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske.
"Zakon lišava manastir Ostrog identiteta" Među svetinjama Srpske pravoslavne crkve je i manastir Ostrog, posvećen Sv. Vasiliju Ostroškom, jedan od najčuvenijih manastira jugoistočne Evrope.
Manastir svedoči o najdubljim i neprolaznim vrednostima crkve i ljudskog dostojanstva. Zakon, ovde kažu, lišava i ovaj manastir i crkvu vekovnog imena i identiteta.
Povremeni nemiri i blokade saobraćajnica širom Crne Gore, molebani u hramovima za očuvanje mira bratske sloge i svetinja, traju od izglasavanja Zakona o slobodi veroispovesti.
"Jednostavno, to je jedna očigledna diskriminacija srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve. Mi smo veoma zainteresovani da ostanemo na ovom području, međutim, čini mi se da ovim gubimo i sva nacionalna i građanska prava", smatra Momčilo Vuksanović, predsednik Srpskog nacionalnog savjeta.
U međuvremenu je završena trodnevna, deveta sednica Skupštine Crne Gore, bez poslanika opozicionog Demokratskog fronta kojima je izrečena mera petnaestodnevne zabrane učestvovanja u radu parlamenta.
Po jednom zakonu, koji je izglasala, reakcijama u skupštinskom zdanju, ali i van njega, sednica neće biti zaboravljena.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.