Izvor: RTS, 18.Jul.2020, 20:27

Ministarstvo odbilo žalbu Mitropolije: Rušenje konaka kod Ulcinja zakonito

Crnogorsko Ministarstvo održivog razvoja i turizma odbilo je žalbu Mitropolije crnogorsko-primorske, koja je tražila poništenje rešenja urbanističko-građevinskog inspektora, kojim je Srpskoj pravoslavnoj crkvi zabranjena izgradnja manastirskog konaka na Briskoj gori kod Ulcinja.
Urbanističko-građevinski inspektor je doneo rešenje 4. juna, kojim je zabranio gradnju prizemnog objekta od oko 150 kvadratnih metara, ali je Mitropolija nastavila radove, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a izvršna služba 10. juna porušila je započeti manastirski konak.

Mitropolija crnogorsko-primorska je osporila rešenje inspektora, tvrdeći da je doneto na nezakonit način, jer ne sadrži tačan broj katastarske parcele, prenele su podgoričke Vijesti.
Iz MCP navode i da je objekat u pripremnim radovima izgrađen na području koje nije obuhvaćeno detaljnim urbanističkim planom, zbog čega se nije mogla pribaviti dokumentacija za gradnju, niti prijaviti gradnja, jer je reč o seoskom području za koje se ne izdaju nikakvi urbanističko-tehnički uslovi.
Ministarstvo održivog razvoja i turizma, kako je naglašeno, razmatralo je žalbu Mitropolije crnogorsko-primorske, kao i sve spise predmeta i odbilo žalbu.
"Ocjenjujući zakonitost osporenog rješenja, ovo ministarstvo je našlo da je potpuno utvrđeno činjenično stanje, bez povrede pravila postupka, pravilno primijenjeno materijalno pravo. Urbanističko-građevinska inspektorka je u okviru svojih zakonskih ovlašćenja izrekla MCP odgovorajuću mjeru inspekcijskog nadzora, zbog čega nije bilo mjesta poništenju prvostepenog rješenja", navodi se u obrazloženju vladinog resora.
Započeti konak porušen je rano ujutru 10. juna. Rušenje konaka tada je osudio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je to nazvao zločinom protiv crkve.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministarstvo: Rušenje konaka zakonito, zabrana gradnje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jul.2020

Crnogorsko Ministarstvo održivog razvoja i turizma odbilo je žalbu Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP), koja je tražila poništenje rešenja urbanističko-građevinskog inspektora, kojim je Srpskoj pravoslavnoj crkvi zabranjena izgradnja manastirskog konaka na Briskoj gori kod Ulcinja...Urbanističko-građevinski...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.