Miličić iznenađen reakcijom na prevod Gorskog vijenca

Izvor: Politika, 12.Dec.2010, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miličić iznenađen reakcijom na prevod Gorskog vijenca

PODGORICA – Crnogorski filolog, novinar i publicista Božidar Miličić kaže da je iznenađen reakcijom srpske javnosti nakon saznanja da je on ep Petra Petrovića Njegoša „Gorski vijenac” priredio u skladu sa crnogorskim pravopisom.

Nema govora o nekom „političkom ataku na Njegoša” niti je, kako kaže, Srbima u Crnoj Gori, koje, inače, veoma ceni „dirao Gorski vijenac”, rekao je Miličić Tanjugu.

Miličić objašnjava da on nije prevodio slavni ep već da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je samo „ispravio pravopisne greške” i prilagodio ga novoj crnogorskoj ortografiji koja sada ima dva slova više.

Crnogorski pravopis je predstavljen 2008. godine, a sredinom prošle godine Skupština Crne Gore je usvojila Zakon o uvođenju crnogorskog jezila u obrazovne institucije.

„Nije mi ni na pamet palo da prevodim ‘Gorski vijenac” jer smatram da su srpski, bosanski, crnogorski i hrvatski jedan jezik, već sam samo prilagodio tekst novoj crnogorskoj ortografiji. Meni kao filologu odgovara fonetska formula ‘piši kao što govoriš’, što se dešava u Srbiji, Hrvatskoj i BiH, pa zašto to ne bi bilo primereno i u Crnoj Gori, posebno sada kada za to postoje i pravopisni uslovi”, naveo je on.

Tanjug

objavljeno: 12/12/2010

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Miličić iznenadjen reakcijom na 'prevod' 'Gorskog vijenca'

Izvor: SrbijaNet.rs, 12.Dec.2010

Crnogorski filolog, novinar i publicista Božidar Miličić kaže da je iznenadjen reakcijom srpske javnosti nakon saznanja da je on ep Petra Petrovića Njegoša “Gorski vijenac” priredio u skladu sa crnogorskim pravopisom. Nema govora o nekom “političkom ataku na Njegoša” niti je, kako...

Nastavak na SrbijaNet.rs...

"Prevodilac" ne razume reakciju na "prevod" "Gorskog vijenca"

Izvor: Glas javnosti, 13.Dec.2010, 07:07

PODGORICA - Crnogorski filolog, novinar i publicista Božidar Miličić kaže da je iznenađen reakcijom srpske javnosti nakon saznanja da je on ep Petra Petrovića Njegoša "Gorski vijenac" priredio u skladu sa crnogorskim pravopisom...Nema govora o nekom "političkom ataku na Njegoša" niti je, kako...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.