Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Nov.2020, 14:42

Mađarski zvaničnik na udaru kritike zbog poređenja Soroša sa Hitlerom

Mađarski zvaničnik našao se na udaru kritika zbog teksta u kome je uporedio američko-mađarskog milijardera i filantropa Džordža Soroša, vernog kritičara mađarske vlade, sa Adolfom Hitlerom i nacistima.

"Evropa je gasna komora Džordža Soroša", napisao je Silard Demeter, poverenik premijera za kulturu i šef Književnog muzeja Petefi u Budimpešti, u tekstu koji je juče objavljen na provladinom portalu Origo.

"Otrovni gas teče iz kapsule multikulturalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << otvorenog društva, koji je smrtonosan za evropski način života", navedeno je u tekstu.

Komentari su izazvali kritiku mađarske jevrejske zajednice, uključujući Federaciju jevrejskih zajednica, koja je članak nazvala "neukusnim" i "neoprostivim".

"(Članak) je udžbenički slučaj relativizacije holokausta i zato je nekompatibilan sa vladinom tvrdnjom o nultoj toleranciji prema antisemitizmu", navela je organizacija u saopštenju.

Demeter, kojeg je mađarski premijer Viktor Orban imenovao za poverenika za kulturu, uporedio Soroša sa Adolfom Hitlerom, napisavši da je on "liberalni firer, a njegova liberalno-arijevska vojska obožava ga više nego Hitlerovu".

Soroš, koji je rođen u Mađarskoj i koji je preživeo holokaust, česta je meta Orbanove vlade zbog njegove liberalne ideologije.

U članku se govori o sukobu oko budžeta EU na čiji su predlog Mađarska i Poljska uložile veto zbog togašto je vladavina prava jedan od uslova za dobijanje novčanih sredstava.

EU trenutno sprovodi istragu protiv vlasti Poljske i Mađarske zbog onoga što u Briselu nazivaju podrivanjem nezavisnosti pravosuđa i medija u tim zemljama.

Vlada Izraela, bliskog saveznika Mađarske, osudila je Demetrove komentare. Izraelska ambasada u Budimpešti objavila je na Tviteru: "Mi u potpunosti zloupotrebu sećanja na holokaust u bilo koje svrhe. Nema mesta za povezivanje najgoreg zločina u istoriji čovečanstva ili njegovih počinilaca sa bilo kojom savremenom debatom".

Gordon Bajnai, koji je bio premijer Mađarske od 2009 do 2010.godine napisao je danas na Fejsbuku da će, ako Demetra ne bude smenjen do sutra, "Mađari i ostatak sveta njegovu izjavu smatrati zvaničnim stavom mađarske vlade. ''

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Mađarski zvaničnik na udaru kritika jer je Soroša uporedio sa Hitlerom

Izvor: Radio 021, 29.Nov.2020

Mađarski zvaničnik našao se na udaru kritika zbog teksta u kome je uporedio američko-mađarskog milijardera i filantropa Džordža Soroša, vernog kritičara mađarske vlade, sa Adolfom Hitlerom i nacistima..."Evropa je gasna komora Džordža Soroša", napisao je Silard Demeter, poverenik premijera...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.