Kolinda zloupotrebila položaj: Pare od kampanje uplatila HDZ-u

Izvor: Vesti-online.com, 20.Apr.2016, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolinda zloupotrebila položaj: Pare od kampanje uplatila HDZ-u

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović zloupotrebila je predsedničku poziciju kada je, nakon stupanja na dužnost neutrošen novac za kampanju koji je dobila iz državnog budžeta, uplatila na račun sada najuticajnije vladajuće HDZ, potvrdila je Komisija za odlučivanje o sukobu interesa, preneli su hrvatski mediji.

Riječki Novi list piše, naime, da je Grabar Kitarović i posle toga duže vreme davala uputstva HDZ-u o tome kome će i koliku donaciju uplatiti. Time je, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kako se navodi, Grabar Kitarović davala uputstva o raspodeli novca koji više nije pripadao njoj, već HDZ-u.

U odluci Komisije za odlučivanje o sukobu interesa se navodi da je hrvatska predsednica "delovala suprotno obavezi očuvanja vlastite verodostojnosti i nepristranosti čime je narušila načela obavljanje dužnosti".

"Takvim je odnosom Grabar-Kitarović demonstrirala odnos povezanosti s jednom političkom strankom koji ne sledi iz obaveza i dužnosti predsednice Republike, a takav odnos nije u skladu nestranačkom i nezavisnom obavljanju dužnosti", navodi se, takođe.

Grabar Kitarović je tim povodom rekla da je reč o ispunjenju predizbornog obećanja, odnosno dela predizbornog programa, te da u tome nema ničeg spornog.

Komisija je zaključila da, budući da su donacije isplaćivane s računa HDZ-a, a ne računa Grabar-Kitarović, nije reč o ispunjenju izbornog programa.

Navedeno je, takođe, da je prilikom uručenja donacija Grabar-Kitarović te donacije predstavljala kao lične, iako je novac uplaćivao HDZ.

Predsednica je, navodi ovaj riječki dnevnik, u određivanju tih donacija bila široke ruke.

"Ona je na račun HDZ-a uplatila višak od 1.167.573,49 kuna koliko je iznosio neutrošen, a iz budžeta uplaćen novac za njenu kampanju. Međutim, prema podacima koje je portparol predsednice  Luka Đurić dostavio 2. decembra prošle godine, predsednica Republike donirala je 4.000 kuna više nego što uplatila na račun HDZ-a", navodi se.

 

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.