Široke ruke Kolinde: 15.000 € iz budžeta za HDZ

Izvor: B92, 20.Apr.2016, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Široke ruke Kolinde": 15.000 € iz budžeta za HDZ

Zagreb -- Hrvatska Komisija za odlučivanje o sukobu interesa saopštila je da je predsednica Hrvatske zloupotrebila tu poziciju.

U izveštaju se navodi da je ona nakon stupanja na dužnost neutrošen novac za kampanju koji je dobila iz državnog budžeta, uplatila na račun sada najuticajnije vladajuće HDZ.

Riječki Novi list piše, naime, da je Grabar Kitarović i posle toga duže vreme davala uputstva HDZ-u o tome kome će i koliku donaciju uplatiti. time je, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se navodi Grabar Kitarović davala uputstva o raspodeli novca koji više nije pripadao njoj, već HDZ-u.

U odluci Komisije za odluživanju o sukobu interesa se navodi da je hrvatska predsednica "delovala suprotno obavezi očuvanja vlastite verodostojnosti i nepristranosti čime je narušila načela obavljanje dužnosti".

"Takvim je odnosom Grabar-Kitarović demonstrirala odnos povezanosti s jednom političkom strankom koji ne sledi iz obveza i dužnosti predsednice Republike, a takav odnos nije u skladu nestranačkom i nezavisnom obavljanju dužnosti", navodi se, takođe.

Grabar Kitarović je tim povodom rekla da je reč o ispunjenju predizbornog obećanja, odnosno dela predizbornog programa, te da u tome nema ničeg spornog.

Komisija je zaključila da, budući da su donacije isplaćivane s računa HDZ-a, a ne računa Grabar-Kitarović, nije reč o ispunjenju izbornog programa.

Navedeno je, takođe, da je prilikom uručenja donacija Grabar-Kitarović te donacije predstavljala kao lične, iako je novac uplaćivao HDZ.

Zaključeno je i da je davanjem uputstava političkoj stranci o tome kome i koliko donirati stvoren utisak o povezanosti i zajedničkom delovanju predsednice Republike i HDZ-a.

Predsednica je, navodi ovaj riječki dnevnik, u određivanju tih donacija bila široke ruke.

"Ona je na račun HDZ-a uplatila višak od 1.167.573,49 kuna (15.573,419 evra) koliko je iznosio neutrošen, a iz budžeta uplaćen novac za njenu kampanju. Međutim, prema podacima koje je portparol predsednice Luka Đurić dostavio 2. decembra prošle godine, predsednica Republika donirala je 4.000 kuna više nego što uplatila na račun HDZ-a", navodi se.

Tu svotu, dodaje se, treba uvećati za cenu industrijske pegle koju je 2. decembra donirala udruženju Kamensko, piše Novi list.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Komisija za sukob interesa pokreće postupak protiv predsednice Hrvatske

Izvor: Beta, 20.Apr.2016

Komisija za sukob interesa danas je odlučila da pokrene postupak protiv hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović kojim će utvrditi da li je povredila načelo verodostojnosti funkcionera, dok je predsednica ocenila da je Komisija prekoračila svoja ovlašćenja i ušla u sferu političkog arbitriranja.Kako...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.